Şu an okuduğunuz yazı
2019 Nobel Fizik Ödülü Astronomi Alanı’na Gitti

2019 Nobel Fizik Ödülü Astronomi Alanı’na Gitti

Nobel Fizik Ödülü bu yıl astronomi alanında çalışma yapan bilim insanlarına verildi. İki ayrı dalda üç bilim insanına verilen ödüller, Princeton Üniversitesi’nden James Peebles ile Cenevre Üniversitesi’nden Profesör Michel Mayor ve Cambridge Üniversitesi’nden Profesör Didier Queloz arasında paylaştırıldı.
Peebles’ın ‘fiziksel evrene dair teorik keşifleri’ nedeniyle, Mayor ile Queloz’un ise ‘ötegezegenler keşfine katkıları’ nedeniyle ödüle layık görüldüğü belirtildi.

Nobel Komitesi’nden yapılan açıklamada; ödül alan bilim insanlarının ‘Dünya’nın kâinattaki yerine ve gezegenlerin evrimine dair anlayışa katkıda bulundukları’ vurgulandı.

Nobel Komitesi, “Bu seneki Fizik Ödülleri, evrenin yapısı ve tarihi hakkındaki yeni anlayışı ve Güneş Sistemi dışında bulunan bir gezegenin, Güneş’e benzer bir yıldızın yörüngesine girmesine dair ilk keşfi mükafatlandırıyor. Bu keşifler dünyaya dair algımızı tamamen değiştirdi” ifadelerini kullandı.

Galaksi ve galaksi kümelerine odaklanan James Peebles’ın 20 yıldan uzun bir süre çalışarak geliştirdiği teorik yaklaşımı evrenin tarihine ilişkin modern yaklaşımımızı şekillendirdi. Peebles’ın çalışmaları Büyük Patlama’dan günümüze kadar bir evren tarihi oluşturmamızı sağladı.

Didier Queloz ve Michel Mayor, Samanyolu Galaksisinin keşfine katkıda bulundu. Bu iki isim, 1995 yılında ilk kez Güneş Sistemi dışında bir gezegenin (ötegezegen) keşfini gerçekleştirdi. ’51 Pegasi b’ adı verilen ilk ötegezegen Dünya’ya yaklaşık 51 ışık yılı uzaklıkta bulunuyordu. Mayor ve Queloz’un açtığı yolda bugüne kadar Samanyolu Gökadası’nda 4000’den fazla ötegezegen keşfedildi.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
1
Çok İyi
1
Eh İşte
0
Güzel
0
Muhteşem
1
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön