Şu an okuduğunuz yazı
Enceladus’taki Okyanusun Yeni Delili

Enceladus’taki Okyanusun Yeni Delili

Satürn ve uydularını izleyen Cassini Uzay Aracı verilerini inceleyen gökbilimciler Enceladus uydusunun buzlu yüzeyinin altında kesinlikle bir okyanusun bulunduğu sonucuna vardı. Gökbilimciler okyanusun varlığını uydunun yaptığı yalpalama hareketine bağlıyor.

Uydunun özellikle güney kutbu civarındaki yüzeyde bulunan kırıklardan püsküren maddenin sıvı su, buzlu parçacıklar ve basit organik maddelerden oluştuğu daha önce belirlenmişti.

Cassini verileri ışığında yapılan önceki çalışmalarda güney kutup bölgesinin altında okyanus olabileceği düşünülüyordu. Cassini’nin, Enceladus’a yaptığı yakın geçişlerde elde edilen kütle çekimi verileri küresel bir denizin varlığını ispatlamıştı.

Cornell Üniversitesi’nden Peter Thomas: “Elimizde yılların verisi vardı ve hepsini kullanarak bir sonuca ulaşmak zor oldu. Ancak sonuçtan eminiz” diyor.

Enceladus’un yüzeyindeki çatlaklardan dışarı fışkıran buzlu suyun tuzlu olduğu tespit edilmişti. Bu da uydunun yüzeyinin altında okyanus olduğunun en önemli kanıtlarından biri.
Enceladus’un yüzeyindeki çatlaklardan dışarı fışkıran buzlu suyun tuzlu olduğu tespit edilmişti. Bu da uydunun yüzeyinin altında okyanus olduğunun en önemli kanıtlarından biri.

2004’ten bu yana Satürn Sistemi’ni inceleyen Cassini’nin yedi yıllık müthiş arşivi kullanılarak yapılan araştırmalar sonucunda Enceladus’un Satürn’ün yörüngesinde küçük ama ölçülebilir boyutta yalpaladığı fark edildi.

Cassini çalışma ekibinden Matthew Tiscareno: “Uydunun çekirdeği ile yüzeyi arasında katı madde olsaydı bu yalpalama ölçülemeyecek kadar küçük olacaktı. Fakat yalpalamanın ölçülecek büyüklükte olması bu alanın sıvı maddeyle dolu olduğuna işaret ediyor” diyor.

Kaliforniya Üniversitesi’nden Carolyn Porco ise “Enceladus hakkındaki bilgimiz bir adım daha ilerlemiş oldu. Bu bilgi diğer gezegenlere gelecekte yapılacak olan uzun ömürlü yörünge araç keşiflerinde yüzeyin içine dalış yapılabileceğini gösteriyor” diyor.

Cassini Uzay Aracı 28 Ekim’de Enceladus’un 49 km yakınına kadar sokularak şimdiye kadarki en yakın geçişini yapmış olacak. Bu yakın geçiş sırasında Cassini’nin Enceladus hakkında çok önemli verilere ulaşması bekleniyor.

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
0
Çok İyi
0
Eh İşte
0
Güzel
0
Muhteşem
0
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön