Şu an okuduğunuz yazı
Gökadımızın Merkezine Yolculuk

Gökadımızın Merkezine Yolculuk

Hubble Uzay Teleskobu, Samanyolu Gökadamız’ın derinliklerinde bulunan muhteşem manzaralarını gözler önüne serdi. Hubble’ın aldığı yukarıdaki görüntüde Samanyolu’nun merkezindeki yarım milyondan fazla yıldız görülebilmektedir. Görüntüdeki büyük birkaç mavi yıldızın dışında gördüğünüz tüm yıldızlar gökada merkezi civarındadır. Merkezdeki bu büyük kütleli yıldızlar gökadamızın en yoğun yıldız kümelerini meydana getirir. Görüntünün merkezinde her zamanki gibi kendini göstermeyerek gizemini koruyan süper kütleli karadelik bulunmaktadır.

Güneş’ten 27.000 ışık yılı uzaktaki Samanyolu’nun merkezi oldukça kalabalıktır. Samanyolu merkezinde bir milyon yıldız sıkışmış halde bulunur. Bu yüksek yoğunluğun sebebi, hiçbir şekilde kendini göstermeyen dört milyon Güneş kütlesindeki Yay A adlı süper kütleli karadeliktir.

Gökadanın merkezinde kendini gizleyen sadece Yay A değildir. Kalabalık merkezi saran kalın toz diskinin arkasında görünür ışıkta kendini göstermeyen çok sayıda cisimde bulunur. Bu tozun arkasını görebilmek için Hubble’ın kızılötesi görüş yeteneği önem kazanmaktadır. İnsan gözünün göremediği kırmızı ötesi dalga boyunda alınan verilerle ortaya çıkarılan fotoğraflar göz kamaştırıcı güzellikte oluyor.

Mavi yıldızlar Dünya’ya yakın olan yıldızlardır. Kırmızı renkte parlayan yıldızlar ise toz perdesinin arkasında veya içinde saklanan yıldızlardır. Bazı yerlerdeki gaz ve toz diskleri oldukça yoğun olduğu için arka plandaki yıldızlardan bize çok sönük ışık gelmektedir. Bazıları o kadar kalın perdeyle örtülüdür ki bunları görmeye Hubble’ın da gücü yetmez. Gökbilimciler Hubble’ın bu fotoğrafında görülemeyen en az 10 milyon yıldız olduğunu düşünüyor.

Gökadamızın Merkezine Yolculuk:

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
0
Çok İyi
0
Eh İşte
0
Güzel
0
Muhteşem
0
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön