Şu an okuduğunuz yazı
Türkiye’nin Küp Uydusu Havelsat Uzayda!

Türkiye’nin Küp Uydusu Havelsat Uzayda!

Avrupa Birliği QB50 projesi kapsamında geliştirilmekte olan HAVELSAN ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ‘nin ortak çalışması HAVELSAT ve BeEagleSat küp uyduları geçtiğimiz ay Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştırılmak üzere bir kargo aracıyla uzaya fırlatılmıştı. Bugün yani 16 Mayıs 2017 tarihinde iki küp uydudan HAVELSAT Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan başarılı bir şekilde yörüngeye bırakıldı. HAVELSAT’ın 6 ay boyunca görevini sürdürmesi plânlanıyor.

Bu iki uydu Belçika’da yerleşik von Karman Enstitüsü (VKI) tarafından yürütülen Avrupa Birliği FP7 projesi 50 küp uyduluk QB50’nin parçası. QB50 projesi kapsamında akademik kurumlar tarafından geliştirilen küp uyduların termosfer tabakasına yerleştirilmesi ile yerinde çok noktadan ortam ölçümleri yapılması, yapılan ölçümlerin Dünya’nın farklı yerlerinde bulunan yer istasyonları tarafından toplanması, toplanan bilgilerin paylaşılması amaçlanıyor. Bu yeni ölçümlerle mevcut termosfer modellerinin iyileştirilmesi hedefleniyor.

HAVELSAN ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ‘nin ortak çalışması ile tasarlanıp üretilen HAVELSAT ve BeEagleSat küp uyduları, fırlatmadan önceki son durağında testlerden geçti. Türkiye’de tasarlanan uydular fırlatma öncesi son kontrol ve testlerinden de başarıyla geçti. Testlerin ardından uydular Hollanda’da QB50 proje ekibine(Innovative Solution in Space – ISIS) teslim edildi.

Bu proje ile HAVELSAN Uydu/Uzay projesi konularında deneyim elde ederek bilinirliliğini arttırdı. Aynı zamanda küp uydu projesiyle HAVELSAN, Görev Bilgisayarı Yazılımı, Yönelim Kontrol Sistemleri, Uydu Yer Kontrol İstasyonu geliştirme konularında da yeni yetenekler kazanmış oldu. HAVELSAN’ın kazandığı deneyim ve yetkinliklerin, tamamen yerli olarak üretilecek olan uydu projelerinde de kullanması hedefleniyor.

HAVELSAT’ın Yörüngeye Bırakılma Anı:

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
0
Çok İyi
0
Eh İşte
0
Güzel
1
Muhteşem
0
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön