Şu an okuduğunuz yazı
26 Şubat Halkalı Güneş Tutulması

26 Şubat Halkalı Güneş Tutulması

11 Şubat’taki Yarı Gölgeli Ay Tutulması’nın ardından 2017 yılının ikinci tutulması 26 Şubat’ta gerçekleşecek. 2017 yılındaki dört tutulmadan ikinci olan 26 Şubat Halkalı Güneş Tutulması Güney Amerika’nın güneyi, Pasifik Okyanusu’nun güneyi, Antarktika, Afrika’nın güneyi ve Atlantik Okyanusu’nun güneyinden izlenebilecek halkalı tutulma ne yazık ki ülkemizden izlenemeyecek. Ancak Takiyüddin Astronomi Topluluğu (TAKAT) olarak daha önce de yaptığımız gibi bu muhteşem gök olayını canlı olarak sizlerle paylaşacağız.

Türkiye saati ile 15:10’da başlayacak olan tutulma 20:35’te tamamen sona erecek. 16:15’te Güneş diskine girecek olan Ay, saat 19:31’de Güneş diskini terk edecek. Saat 17:58’de ise tam olarak halkalı tutulma gerçekleşecek ve bu olay 1 dakika 18 saniye sürecek.

Daha önce yaşanmış bir halkalı güneş tutulması görüntüsü.

Tam, halkalı ve parçalı olmak üzere üç farklı Güneş tutulması vardır. Bir Güneş tutulmasının tam veya halkalı oluşu Ay’ın Dünya’ya uzaklığı ile belirlenirken, parçalı oluşu Ay, gözlem yeri ve Güneş arasındaki açıyla, bir başka deyişle, her üçünün tam olarak aynı doğrultuda bulunmamasıyla ilgilidir. Bilindiği gibi Ay, Dünya çevresinde az basıklığa sahip elips şeklindeki bir yörüngede dolanır. Bunun için Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı her an değişmektedir. Eğer tutulma anında Ay Dünya’ya yeteri kadar yakınsa, görünen çapı Güneş’in görünen çapından büyük olur, Güneş diskinin tamamı örtülür ve Tam Tutulma meydana gelir. Aksi takdirde Güneş diskinin tamamı örtülmez, diskin sadece iç kısmı örtülür ve bir Halkalı Tutulma oluşur. Bazen de Ay ve Güneş’in konumları öyledir ki, Ay, Güneş diskinin ancak bir kısmını örter. Bu durumda da Parçalı Tutulma meydana gelir. Tam ve halkalı tutulmaların maksimum örtülme evresinden önceki ve sonraki dönemlerinde de doğal olarak parçalı tutulma evresi bulunur.

26 Şubat Halkalı Güneş Tutulması – Canlı Yayın:

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
0
Çok İyi
0
Eh İşte
1
Güzel
0
Muhteşem
0
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön