Şu an okuduğunuz yazı
Birleşik Arap Emirlikleri 2022’de ispace’le Ay Yolcusu

Birleşik Arap Emirlikleri 2022’de ispace’le Ay Yolcusu

https://twitter.com/DXBMediaOffice/status/1310897079162728455

Bu yıl Mars’ın yörüngesine Hope adında bir yörünge aracı yerleştiren Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), uzay çalışmalarına 2022’de göndereceği Ay gezgini “Rashid” ile devam ediyor. BAE önümüzdeki yıl Ay’a gezgin göndermek için Japon ispace şirketiyle ortak çalışmak için anlaşmaya vardı.

BAE, bilimsel ve teknolojik kabiliyetlerini geliştirmek ve petrole olan bağımlılığını azaltmak için uzay programını kullanıyor. Nitekim geçtiğimiz şubat ayında ilk kez bir Arap ülkesinin uzay aracı Mars’ın yörüngesine girdi ve uzay aracı hâlen Mars iklimi hakkında veri göndermeye devam ediyor. Rashid Ay gezgini tamamen Emirlik tarafından tasarlanacağı ifade ediliyor. Ancak şu anda Ay gezgini Rashid ile ilgili paylaşılan görseller ispace şirketinin HAKUTO uzay aracıyla neredeyse aynı görünüme sahip. 2024’te gönderilmesi plânlanan uzay aracı 2 yıl öne çekilerek 2022’de gönderilecek.

2010 yılında kurulan Japon şirket ispace, Ay’ı dünya ekonomisine dahil etmek için daha geniş bir misyonla Ay’a ticari ulaşım sistemi sağlamayı hedeflemektedir. 2022’de gerçekleşecek fırlatma, şirketin bu türdeki bir fırlatma için ilk görevi olacak ve Florida’dan SpaceX’in Falcon 9 roketi ile fırlatılacak. BAE Ay görevi yöneticisi Hamad Al-Marzooqi, veri toplama süreci tamamlandıktan sonra gezginin Ay’da kalacağını söyledi.

HAKUTO-R’nin tanıtım filmi.

SpaceX roketi, Ay’ın yörüngesine ispace şirketinin Ay iniş aracı olan HAKUTO-R’yi taşıyacak. ispace kurucusu ve CEO’su Takeshi Hakamada, HAKUTO-R’nin Ay’a yumuşak bir şekilde inip Rashid Ay gezginini iniş aracından çıkararak keşfe başlayacağını söyledi. İniş aracı ayrıca, Ay ortamında test edilmek üzere Japon NGK Spark Plug şirketi tarafından tasarlanan katı-hâl pili taşıyacak. Ay gezgini Rashid’in 14 gün görev yapması bekleniyor. Bu 14 gün içerisinde Ay yüzeyinden birçok görüntü ve veri gönderecek olan Rashid, Ay gecesinin başlamasıyla -200 °C’ye kadar soğukta kalacak. Ay gecesi boyunca uykuda tutulacak olan uzay aracı, tekrar Güneş ışığı almasıyla birlikte zor da olsa uyandırılmaya çalışılacak. Bu yüzden Rashid uyanırsa ekstra bir durum oluşmuş olacak.

Ay misyonu, BAE’nin 2117 yılına kadar bir Mars yerleşimi için geniş vizyonunun bir parçasıdır. BAE, çoğunluğu yabancı işçilerden oluşan yaklaşık 10 milyonluk nüfusunun yerel uzmanlığını geliştirmek için 2017 yılında bir Ulusal Uzay Programı başlattı. Bu Uzay Programı kapsamında Hazza Al-Mansouri, 2019 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’na çıkarak uzaya giden ilk BAE vatandaşı oldu. Geçtiğimiz haftalarda ise BAE, astronot olmak üzere eğitilecek ilk Arap kadını seçti.

Son olarak şunu ifade etmeliyiz ki BAE’nin uzay alanında yapmış olduğu çalışmalar daha çok dışarıdan hizmet satın alma usûlüyle gerçekleştiriliyor. Bu yüzden BAE’nin bu çalışmaları, Türkiye Uzay Ajansı’nın 2023’te ve hele hele 2028’de Ay’a göndereceği yerli uzay araçlarıyla kıyaslamak çok doğru olmayacaktır.

Çeviri: Ebubekir ŞARK

Kaynaklar: iSpace , Khaleej Times

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
0
Çok İyi
1
Eh İşte
0
Güzel
0
Muhteşem
0
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön