Şu an okuduğunuz yazı
Milli Uydumuz RASAT 5 Yaşında!

Milli Uydumuz RASAT 5 Yaşında!

Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yerli yer gözlem uydusu RASAT, kendisine 3 yıllık görev ömrü biçilmesine rağmen uzayda 5. yılını tamamladı! Türkiye’nin BİLSAT uydusundan sonra sahip olduğu ikinci uzaktan algılama uydusu olan ve 17 Ağustos 2011’de Rusya’dan fırlatılan RASAT uydusu 5 yıl boyunca dünya etrafında 26 bin 724 tur atarak, 11 milyon kilometrekarelik alanı taradı ve bin 800 şerit görüntüyü yer istasyonuna aktardı.

Güneşe eş zamanlı dairesel yörüngede, yaklaşık 700 km irtifada bulunan RASAT uydusunun yörünge özelliği sayesinde dünyanın her yerinden görüntü alınabiliyor. RASAT’tan indirilen ham görüntüler, geometrik ve radyometrik düzeltmelerin ardından koordinatlandırma işlemleri yapılarak GEZGİN Portalı’na aktarılıyor. Aktarılan görüntüler, haritacılık, afet izleme, ormancılık ve kentsel planlama gibi alanlarda kullanılıyor.

RASAT, İstanbul Boğazı'na yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yapımını uzaydan böyle görüntülemişti.
RASAT, İstanbul Boğazı’na yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yapımını uzaydan böyle görüntülemişti.

Proje kapsamında, uydu montaj, entegrasyon ve test laboratuvarları büyütüldü, uydu tasarım, üretim ve test konularında 100’den fazla uzman yetiştirildi. Tamamı ülkemizde Türk mühendisler tarafından tasarlanıp üretilen milli gözlem uydumuz RASAT ile Türkiye, uydu teknolojisinde söz sahibi bir ülke konumuna gelirken, TÜBİTAK UZAY da bir uydu projesinin baştan sona gerçekleştirilmesini sağlayabilecek sistem tasarımı ve entegrasyon yeteneklerine sahip olduğunu gösterdi.

RASAT’ın aldığı görüntülerle milli Türkiye mozaiği yapıldı. Her geçen uzay tecrübesini ivmeli bir şekilde arttırmaya devam edem ülkemiz “Uzayda biz de varız!” diyecek.

RASAT’ın şimdiye çektiği tüm görüntülere buradan ulaşabilirsiniz.

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
1
Çok İyi
1
Eh İşte
0
Güzel
1
Muhteşem
2
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön