Şu an okuduğunuz yazı
Çin, Uzayda Saray İnşa Ediyor

Çin, Uzayda Saray İnşa Ediyor

Sovyetlerin Mir Uzay İstasyonu’yla başlayan uzay istasyonları macerası 1998 yılında yapımına başlanan Uluslararası Uzay İstasyonu ile devam etti. Hâlen faal durumda bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu, Mir Uzay İstasyonu’nun görevinin sona ermesiyle günümüzdeki tek istasyondu. Tâ ki  Çin uzay istasyonu işine el atana kadar.

Çin’in uzay istasyonu projesinin ikinci ayağı olan Tiangong-2 modülü, 15 Eylül 2016 Perşembe Günü 22:04’te Long March 2F roketiyle uzaya fırlatıldı. Çin’in kuzeybatısındaki Jiuguan Fırlatma Üssü’nden gönderilen roket Tiangong-2’yi başarılı bir şekilde yörüngeye yerleştirdi.

Göksel Saray mânâsına gelen Tiangong-2 modülü 10,4 metre uzunluğunda 3,35 metre çapında ve 8,6 ton ağırlığında. En geç ekimin sonunda fırlatılması planlanan Shenzhou-11 uzay aracıyla kenetlenecek olan Tiangong-2, Shenzhou-11 ile gelen 2 Çinli astronotu 30 gün boyunca uzayda barınma imkanı sağlayacak. Bu şekilde mini bir uzay istasyonu kurulmuş olacak. Shenzhou-11 görevinin Dünya’ya gidiş geliş ile birlikte toplam 33 gün sürmesi bekleniyor.

Tiangong-1’e kenetlenen Shenzou-9 ekibi:

https://www.youtube.com/watch?v=HvwKB2jblwk

 

Tiangong-2’den önce Tiangong-1’i 2011’de uzaya gönderen Çin, 4 yıl boyunca Tiangong-1’e seyahatler düzenledi. Kasım 2011’de içinde insan olmayan Shenzhou-8 uzay aracıyla kenetlenen Tiangong-1, Haziran 2012’de içinde 3 Çinli astronotun da bulunduğu Shenhzou-9 ile başarılı bir şekilde kenetlendi. Tiangong-1 son olarak Haziran 2013’te yine içinde 3 Çinli astronotun bulunduğu Shenzhou-10 ile kenetlendi ve emekliye ayrıldı.

Tiangong-1’de başarılı tecrübeler edinen Çin, Tiangong-2 ile tecrübelerini arttırarak ileride kalıcı bir uzay istasyonu kurarak uzay alanında ABD ve Rusya’dan sonra üçüncü büyük olmayı hedefliyor.

Tiangong-2’nin uzaya fırlatılışı:

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
0
Çok İyi
1
Eh İşte
0
Güzel
1
Muhteşem
1
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön