Şu an okuduğunuz yazı
Günü Yılından Uzun Olan Gezegen

Günü Yılından Uzun Olan Gezegen

İnsanlar uzaya çıktığından bu yana hep daha uzaklara yöneliyor. 1969 yılında insanoğlu ilk defa Apollo görevi kapsamında Ay’a ayak bastı. Peki insanların Güneş Sistemimiz’deki gezegenlere gitme imkânı olsaydı, ne olurdu? Bu soruyu cevaplamak için Dünya ile aynı büyüklükte olan ve bu yüzden Dünya’nın ikiz kardeşi ve komşusu olan Venüs’e bir göz atalım.
Yolculuğumuza başlamadan önce: Venüs, Güneş Sistemimiz’in en sıcak gezegenidir ve bir günü bir yılından daha uzundur. Yani aynı günde iki doğum günü yaşıyorsunuz. 🙂


Yolculuğumuz başlıyor…
Venüs’e ulaşmamız yaklaşık 100 gün sürer, ama iniş yeri bulmak imkansızdır. Çünkü tüm yüzey kalıcı bulut tabakasıyla kaplıdır. Ve bu bulutlar, zehirli kükürt dioksit içerir. Yeryüzüne yaklaştıkça, saatteki hızı 350 kilometreye kadar ulaşan bir fırtınanın içine giriyoruz. 30 mil sonra ise fırtına etkisini kaybeder ve zehirli bir sisin içerisine giriş yaparız. Venüs’te Dünya’daki gibi sulu yağmur yağmıyor. Su yerine sülfürik asit yağıyor. Lakin atmosfer o kadar sıcak ki havada asit buharlaşıyor ve 16 kilometre kalınlığında sülfürid asitli bir puslu hava oluşuyor.
İnişe yaklaşıyoruz… Asitli pusuyu geçince hava sıcaklığı 300 dereceyi geçiyor ve basınç Dünya’daki deniz basıncından 10 kat daha şiddetli hâle geliyor.
Venüs’ün yüzeyine indik ve basınç şimdi 92 kat daha şiddetli. Bu basınç, Dünya’daki okyanusların yarım kilometre derinliğindeki basınçla aynı değerde!

Vanera Uzay Aracı’nın gözünden Venüs’ün yüzeyi

Venüs´te sıcaklık 460 dereceyi geçiyor! Kurşunu eritmek için yeterli. Gökyüzü asitle kaplı olduğu için, hava sıcaklığı gündüz ve gece, tüm yıl boyunca hep aynıdır. Bunlara rağmen insanların Venüs’te kalabilme imkanları olsa bile, orayı araştırmaları çok zordur. Çünkü Venüs´ün bulutları güneş ışınlarının %90’ını yansıtıyor. Yani aşağı yukarı 3 kilometreden ötesi gözükmüyor. Bunun yanı sıra Venüs’ün manyetik alanı yoktur ve uzaydaki yüksek enerjili radyasyonun saldırısı karşısında savunmasız kalıyor.
Bazı insanlar Venüs’ün bulutları altında tropikal bir yer olduğuna düşünüyorlardı. 20. yüzyılda uzay araçları gerçeği gösterdi: Kuru ve yanmış görünen bir gezegen… Kısaca insanların Venüs’e gitmesi oldukça meşakkatli 🙂
Ama 1970-1982 yılları arasında Sovyetler Birliği Venüs’e 8 adet uzay aracı indirmeyi başarmıştır. En uzun dayanan uzay aracı ise 110 dakika gezegen üzerinde kalabilmiştir.

Çeviri: Bera Bozer

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
5
Çok İyi
2
Eh İşte
0
Güzel
0
Muhteşem
4
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön