2015 Işık Yılı
2013 yılında UNESCO’nun 37. Genel Konferansı kapsamında gerçekleştirilen Doğa Bilimleri Komisyonunda alınan karar doğrultusunda Birleşmiş Milletlere 2015 yılının Uluslararası Işık Yılı ilan edilmesi önerisi Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 68. Oturumunda kabul edilerek, 2015 yılı “Uluslararası Işık Yılı” olarak ilan edildi.
2015 yılının Uluslararası Işık Yılı olarak belirlenmesinin nedeni, özellikle İbn-i Heysem’in 1000 yıl önce optik ile ilgili önemli çalışmaları, Augustin-Jean Fresnel’in 1815 yılında ışığın dalga olduğu kavramını ortaya koyması, James Clerk Maxwell’in 1865’teki ışığın elektromanyetik yayılma teorisi, Albert Einstein’ın 1915’te izafiyet teorisini geliştirmesi ve 1965’te Aron Allan Penzias ve Robert Wilson’un kozmik mikrodalga arka plan ışımasını keşfi gibi ışık fiziği tarihinde bir seri önemli kilometre taşı kutlamaları olmasıdır.
Aynı zamanda 2015 Işık Yılı ilan edilerek son yıllarda özellikle şehirlerde artan ışık kirliliğine dikkat çekmek ve ışık kirliliğine kalıcı çözümler üretilmek isteniyor. Işık kirliliğini azaltmak için sadece aydınlatılması gerekli olan bölgelerin, aydınlatılması zorunlu zamanlarda aydınlatılması gerekir. Bunun dışına çıkılırsa hem ışık kirliliği olur hem de enerji israfı olur. Bu plansızlıktan ötürü Türkiye’nin boşa akan enerjisinin maliyeti tam 200 milyon TL. Bu rakam ABD gibi gelişmiş ülkelerde milyarları buluyor. Gözümüze ışık kirliliği ne kadar az gözükse de ortaya çıkan bu rakamlar oldukça korkunç! Bir an önce insanlık olarak bilinçlenmeli ve bu kirliliğin önüne geçilmeliyiz.
2015 Işık Yılı için hazırlanmış “Işık Kirliliği, Zararları ve Çözüm Yolları” konulu video çalışması: