Şu an okuduğunuz yazı
Gizem İçinde Gizem

Gizem İçinde Gizem

Yukarıdaki fotoğrafa ilk kez bakıldığında iki gökadanın arasında sanki bir köprü varmış gibi görülür. Ancak gerçekler bundan çok daha farklı…

Hubble Uzay Teleskobu’nun geçtiğimiz günlerde ilettiği bu görüntüde, üstte PGC 37639 ve altta PGC 101374 gökadası görülmektedir. Fotoğrafa bakıldığında bu iki gökada arasında bir bağlantı varmış gibi görülse bile durum hiç de öyle değildir. Buna rağmen böyle bir görüntünün ortaya çıkmasının nedeni perspektiften dolayı oluşan bir göz yanılması.

PGC 37639 Gökadası Dünya’ya diğerinden çok daha yakın olduğu için fotoğraftaki gibi iki gökada arasında bir bağlantı olması imkansız. Fotoğraftaki gizem sadece bununla da sınırlı değil. Fotoğrafa bakıldığında iki gökada varmış gibi görünse de fotoğrafta en az dört gökada bulunmaktadır. Görüntünün sol üst kısmında geçmişte birleşmiş iki gökada gaz ve toz sarmalların içinde görülebilir.

Diğer gizli birleşmiş gökada olan SDSSCGB 19.4 ise küçük ve henüz sarmal yapısı bozulmamış şekliyle sağda kendini göstermektedir. Arp 194 olarak da bilinen bu gökada grubu Dünya’dan 570 milyon ışık yılı uzakta bulunmaktadır.

Fotoğrafta görülen mavi renge bürünmüş yolun gökadalar arasındaki kütle çekim etkileşimleriyle üst gökadanın merkezinden kopan bir sarmal kolu olduğu düşünülüyor. Gaz ve tozdan oluşan yol yaklaşık 100.000 ışık yılı uzunluğunda olup yeni yıldız doğumlarına gebedir. Bu yolun mavi renge bürünmesinin sebebi ise doğan yıldızların genç, sıcak ve büyük olmasıdır.

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
1
Çok İyi
0
Eh İşte
0
Güzel
0
Muhteşem
0
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön