Şu an okuduğunuz yazı
Ay’da Çekiç-Tüy Deneyi

Ay’da Çekiç-Tüy Deneyi

Bir çekiç ile bir tüyü elinizden aynı anda bıraksanız, acaba yere ilk önce hangisi düşer? Dünya’da çekiç yere daha önce ulaşır; ancak bunun tek sebebi hava direnci midir? Bilim adamları Galileo Galilei’den önce bu basit deney üzerinde kafa yorup, denemeler yapmışlar ve hava direnci olmadığında tüm cisimlerin aynı anda yere düşeceğini düşünmüşlerdi. Tarihçilerin çoğu Galileo’nun bu deneyi halk arasında söylendiği gibi Pizza Kulesi’nde yapmış olduğu konusunda şüpheci davransalar da, Galileo bu ilkeyi bizzat test etmiş ve farklı kütlelere sahip iki ağır topun yere aynı anda vardıklarını kaydetmiştir. Ay havasız bir yer olduğundan, bu deneyi sınayabilmek için en uygun yerlerden biridir.

Bundan 44 yıl önce Apollo 15 astronotu David Scott tam da bu nedenle 1971 yılında yapılan sefer sırasında bir çekiç ve bir tüyü aynı anda Ay yüzeyine doğru bıraktı. Galileo ve Einstein’ın da tahmin ettiği ve beklendiği üzere hem çekiç hem de tüy Ay yüzeyine aynı anda ulaştı. Bu örnekte sergilenen eşdeğerlilik ilkesi, bir cismin kütleçekimi nedeniyle maruz kaldığı ivmenin o cismin kütlesine, yoğunluğuna, bileşimine, rengine, biçimine veya herhangi başka bir özelliğine bağlı olmadığını belirtir. Eşdeğerlilik ilkesi modern fizik açısından o kadar önemlidir ki; derinliği ve sınırları halen tartışılmakta olup, bugün bile sınanmaktadır.

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
2
Çok İyi
2
Eh İşte
3
Güzel
3
Muhteşem
8
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön