Şu an okuduğunuz yazı
Dünya Diğer Gezegenlerden Nasıl Görünür?

Dünya Diğer Gezegenlerden Nasıl Görünür?

İçinde yaşadığımız Dünya bize uçsuz bucaksız gibi görünse de aslında kâinata oranla bir zerre kadar bile değildir. İnsanoğlunun diğer gezegenlere gönderdiği uzay araçlarından aldığı görüntüler bu gerçeği göz önüne sermekte.

15 Eylül 2017’de görevi sona eren NASA’nın 20 yıllık emektar Cassini Uzay Aracı, 12 Nisan 2017’de Satürn’ü geçerken, 1,4 milyar kilometre uzaktan Dünya’nın yukarıda gördüğünüz görüntüsünü son kez aldı.

Peki Dünyamız diğer gezegenlerden nasıl görünüyor?

Merkür

6 Mayıs 2010’da NASA’nın MESSENGER(Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry, and Ranging) Uzay Aracı, Dünya’dan 183 milyon kilometre uzaktayken Dünya ve Ay’ı bu şekilde görüntülemişti.

Mars

Gezegenimizin bir başka gezegenden ilk görüntüsü Mars’tan oldu. Görüntü, 3 Ekim 2007’de Dünya’dan 142 milyon km uzaktayken Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilimi Deneyi (HiRISE) kamerası kullanılarak çekildi. Görüntüleme faz açısı 98 derece olduğundan, disklerin yalnızca yarısı aydınlatıldı ve bu yüzden Dünya ve Ay’ın sadece yarısı görülmektedir. Güney Amerika’nın batı sahil şeridi Dünya’nın sağ alt köşesinde görülebilir.

Aşağıdaki görselde ise Mars yüzeyinde araştırma yapan Mars gezgini Merak’ın elde ettiği Dünya görüntüsünü görüyorsunuz. 31 Ocak 2014’te Mars’ta günbatımı sırasında 80 dakikalık çekimle elde ettiği fotoğrafta Dünya ve Ay ikilisi görülüyor. Aracın bu görüntüyü elde ettiği sırada Dünya Mars’tan yaklaşık 160 milyon kilometre uzaktaydı.

Satürn

Cassini, 19 Temmuz 2013 tarihinde Dünya’dan 1,44 milyar kilometre uzaktayken çektiği aşağıdaki görüntü, Dünya’nın başka bir gezegenden alınan üçüncü görüntü olarak kayıtlara geçmişti. Satürn’ün ana halkaları olan F, G ve E halkaları altında minik mavi nokta olarak Dünya görülebilir. Aynı zamanda, bu görüntü alındığında Dünya’nın başka bir gezegenden görüntüleneceğini ilk kez önceden biliyorduk.

Neptün Ötesi

“Soluk Mavi Nokta” olarak da bilinen aşağıdaki görüntü, Güneş Sistemi’nin ilk portre fotoğrafıydı. Voyager-1, 14 Şubat 1990’da yaklaşık 6,4 milyar km uzaklıktan bu Güneş Sistemi mozaiğini oluşturmak için toplam 60 kare aldı. Dünya ise neredeyse bir piksel boyutundaki küçük mavi nokta şeklinde, Güneş ışınlarından birinin ortasında görülmektedir.

Voyager-1, NASA’nın dış Güneş Sistemi’ni inceleme görevini tamamladıktan sonra Güneş Sistemi’nin dışına çıkıyorken Carl Sagan’ın isteği üzerine Dünya’nin ve Güneş Sistemi’nin son bir fotoğrafını çekmek için kameralarını bize, yani Dünyamız’a doğru çevirmişti.

Çeviri: Yavuz Selim Kartal

Kaynak: Astronomy

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
4
Çok İyi
10
Eh İşte
3
Güzel
8
Muhteşem
24
Yorumları Görüntüle (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön