Şu an okuduğunuz yazı
11 Kasım 2019 Merkür Geçişi

11 Kasım 2019 Merkür Geçişi

Güneş Sistemi’nin en küçük gezegeni olan Merkür, 11 Kasım 2019’da bizim bakış açımıza göre Güneş’in önünden geçecek. Merkür, Güneş’in önünden geçerken Güneş’e yaklaşık 47 milyon km uzaklıkta, Dünya’ya ise 101 milyon km mesafede bulunacak. Merkür Geçişi Türkiye saati ile 15:35’te Merkür’ün Güneş diskinin önüne geçmesiyle başlayacak. Saatler 18:19’u gösterdiğinde Merkür, Güneş’in tam ortasında olacak. Geçiş tam olarak 21:04’te bitecek. Biz ise Merkür Geçişi’ni Güneş batana kadar gözlemleyebileceğiz, fakat tamamını göremeyeceğiz.

Bundan önceki Merkür Geçişi 9 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleşmişti. Bundan sonraki Merkür Geçişi ise 13 Kasım 2032’de gözlemlenecek. Bu muhteşem gök olayı her yüzyılda ortalama 13 defa gerçekleşmektedir. Tarihi kaynaklara göre ilk Merkür Geçişi 1631’de gözlemlendi. O yıllarda yapılan Merkür Geçişi gözlemleri sayesinde Merkür’ün boyutu ve Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığı kabaca da olsa hesaplandı.

Nasıl izlerim?

Merkür Geçişi’ni çıplak gözle izlemeniz mümkün değil. Geçiş sırasında Merkür’ün diski Güneş diskinin 1/194’ü gibi çok küçük bir orana sahip olacağından (1 TL madeni paranın 500 m. uzaklıktan görünüşü) tutulma gözlükleri kullanılsa bile göz ile farkedilemeyecektir. Merkür Geçişi’ni ancak güneş filtresi takılmış küçük bir dürbün veya teleskopla izleyebilirsiniz.

Bu muhteşem gök olayını izleme imkânınız yoksa TAKAT olarak Maltepe Sahili‘ne kuracağımız güneş filtreli teleskobumuzla veya Youtube kanalımızdan yapacağımız canlı yayınımız aracılığıyla Merkür Geçişi’ni gözlemleyebilirsiniz.

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
0
Çok İyi
0
Eh İşte
0
Güzel
0
Muhteşem
0
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön