Şu an okuduğunuz yazı
Göktürk-2 Uzayda Çarpışmadan Kurtarıldı

Göktürk-2 Uzayda Çarpışmadan Kurtarıldı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından komuta-kontrolü yapılmakta olan Göktürk-2 Millî Keşif-Gözetleme Uydusu Üçüncü Kez Uzayda Çarpışmayı Önleme Amaçlı Kaçınma Manevrası icra etti.

Çin Halk Cumhuriyeti tarafından meteoroloji uydusu olarak 1999 yılında uzaya gönderilen Fengyun-1C DEB isimli uzay cismi, uydu imha testi kapsamında 2007 yılında Çin Halk Cumhuriyeti tarafından füze ile vurulması sonrasında uzaydaki yörüngesinde hareketine devam eden bir parçası ile çarpışmayı engellemek amacıyla, 27 Nisan 2016 tarihinde Türkiye saati ile 08.50’de Göktürk-2 Uydusunun “İtki Sistemi Ateşlemesi” yapılarak çarpışmadan kaçınma manevrası uygulanmıştır.

itki_kaçma_manevrası

Kaçınma manevrası, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü koordinesinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı personeli tarafından yapılmış ve Göktürk-2 Uydu Yer İstasyonundan (Ahlatlıbel/Ankara) komuta edilmiştir.

Kaçınma manevrası sonrasında, Göktürk-2 Uydusu yaklaşık olarak 200 metre Dünya’ya yaklaştırılarak muhtemel çarpışma noktasından uzaklaştırılmış olup, operasyonel görevine başarılı bir şekilde devam etmektedir.

2012’de uzaya fırlatılan GÖKTÜRK-2 Uydusu, yer yüzeyinden yaklaşık 685 km yükseklikteki Güneş Uyumlu Yörüngeye yerleştirilmiş olup, Dünya etrafındaki bir turunu yaklaşık 98 dakikada tamamlamaktadır. Yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip gözlem uydusu, Türkiye’nin savunma, çevre, şehircilik, tarım ve ormancılık alanlarında önemli ihtiyaçlarına cevap vermektedir.

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
0
Çok İyi
1
Eh İşte
0
Güzel
0
Muhteşem
0
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön