Şu an okuduğunuz yazı
Merkür Yolcusu BepiColombo Dünya’ya Son Yakın Geçişini Yaptı

Merkür Yolcusu BepiColombo Dünya’ya Son Yakın Geçişini Yaptı

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japonya Uzay Araştırma Ajansı’nın (JAXA) ortak projesi olan BepiColombo, 10 Nisan’da yeryüzünün 12.700 km yakınından geçerek Dünya etrafındaki manevrasını tamamladı ve son istasyonu olan Merkür’e doğru yöneldi. Dünya’ya en yakın olduğu anlarda aldığı görüntülerde, insanoğlunun bu zorlu günlerinde gezegenimizin karanlıklar içinde nasıl parladığı görülüyor.

BepiColombo, 7 yıl sürecek Merkür yolculuğuna 2018’de başladı. Merkür, En küçük ve en içteki gezegen olmakla birlikte Güneş Sistemi’nin oluşumu ve evrimi hakkında önemli ipuçları içeriyor. Uzay aracının 10 Nisan’da gerçekleştirdiği manevra, Merkür yörüngesine ulaşmasına yardımcı olacak 9 manevradan ilki. Sonraki 2 manevra Venüs, kalan 6 manevra ise Merkür etrafında gerçekleşecek.


Uzay aracının güzergahını ayarlamak için yaptığı manevra sayesinde yeryüzünün çekim kuvvetinden yararlanılıyor ve iticileri ateşlemeye bile gerek kalmıyor. Ancak, BepiColombo’nun Dünya’nın gölgesinde geçen bu 34 dakikası oldukça kritik. Nedeni ise bu uzay aracının fırlatılmasından itibaren ilk kez güneş ışığının kesiliyor olması. BepiColombo, Dünya’nın gölgesinde Güneş enerjisinin kesildiği bu süreye hazırlanmak için, BepiColombo yer ekibi uzay aracının pillerin i tamamen doldurdu ve tüm parçaları önceden ısıttı. Sonrasında ise tüm sistemlerin sıcaklığının yakından takip etti.  BepiColombo Operasyon Yöneticisi Elsa Montagnon, “Bir uzay aracının güneş panellerinin güneş ışığı almadığını bilmek her zaman sinir bozucudur. Güneş pillerinin elektrik akımı üretmek için yeniden çalıştığını gördüğümüzde, BepiColombo’nun nihayet Dünya’nın gölgesinden çıktığını ve gezegenler arası yolculuğuna devam etmeye hazır olduğunu öğrenmiş olduk ” dedi.

ESA’nın Almanya’daki görev kontrol merkezinde uzay operasyonları sürekli olarak yapılmıyor, ancak bu manevranın ek bir zorluğu vardı. Uzun zaman önce programlanmış ve ertelenmesi imkansız olan bu manevraya, devam eden koronavirüs pandemisine karşın ESA tarafından alınan sosyal mesafe tedbirleri kapsamında sınırlı saha personeli ile hazırlanıldı; ancak alınan tedbirlerin neyse ki operasyon üzerinde olumsuz bir etkisi olmadı. BepiColombo gezegenimiz tarafından savrulurken, görevi oluşturan iki uzay aracından biri olan ESA Merkür Gezegensel Yörünce Aracı’daki çoğu bilimsel alet çalıştı. Görevdeki ikinci araç olan ve JAXA Mio olarak da bilinen Merkür Magnetosferik Yörünge Aracı’nda da birkaç sensör aktifti. Bilim insanları, manevra sırasında toplanan Ay görüntülerini ve Dünya’nın manyetik alanının ölçümlerini de içeren verileri daha sonra Merkür’ün gizemini çözerken uzay araçlarını kalibre etmek için kullanacak.

JAXA’daki BepiColombo Proje Bilim İnsanı Go Murakami, “BepiColombo görevine Japonya’ya büyük ilgi var. Bu nedenle, başarılı bir manevranın ardından Venüs ve Merkür’deki gözlemleri dört gözle bekliyoruz ” dedi.

UZAYDAN EVİMİZ
Manevra öncesi 9 Nisan’da ve sonrasında bugün, dünyanın bu zor günlerinde, BepiColombo izleme kameraları, uzaydan bir dizi Dünya görüntüsü çekti. Etkinliği takip eden ESA Bilim Direktörü Günther Hasinger, “Uzaydan gelen bu özçekimler, çoğumuzun yaşadığı en sıkıntılı ve belirsiz dönemlerden birinde paylaştığımız ortak evimiz olan gezegenimizi gösteriyor.” dedi.

“Bizler, Güneş Sistemi’ni keşfetmek ve evrendeki kozmik kökenlerimizi araştırmak için uzaya araç gönderen bilim adamlarıyız, ama ondan önce insan olarak birbirimize bakıyor ve gezegenimizdeki acil bir durumla da başa çıkmaya çalışıyoruz. Bu görüntülere baktığımda, insanlığın gücünü ve dayanıklılığını, ekip oluşturarak üstesinden gelebileceğimiz zorlukları hatırlatıyorum ve sizin de geleceğimiz için aynı umuda sahip olmanızı diliyorum.”

BEPICOLOMBO HAKKINDA
BepiColombo, Avrupa’nın Merkür’e gerçekleştirdiği ilk görevdir. 20 Ekim 2018’de uzaya fırlatılarak, Güneş Sistemimiz’deki en küçük ve en az keşfedilen karasal gezegene yedi yıllık bir yolculuk yapılıyor. Görev, ESA liderliğinde JAXA ile beraber yürütülüyor. BepiColombo iki bilimsel yörünge aracından oluşuyor: ESA’nın Merkür Gezegensel Yörünge Aracı (MPO) ve JAXA’nın Merkür Manyetosferik Yörünge Aracı (MIO). 2025’in sonlarında Merkür’e vardıktan sonra, iki yörünge aracını gezegenin etrafındaki kutupsal yörüngelerine yerleştirmek için 15’ten fazla ek manevraya ihtiyaç duyulacak. 2026’nın başlarında bilimsel çalışmalar başlayacak olan her iki yörünge aracı da birer yıllık öngörülen görev süresne ek olarak bir yıl uzatmayla birlikte görevleri boyunca veri toplayacak. Görevin adı, İtalyan matematikçi ve mühendis Giuseppe (Bepi) Colombo’dan (1920-84) alınmıştır.

 

Çeviri: Yavuz Selim Kartal

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
0
Çok İyi
2
Eh İşte
0
Güzel
0
Muhteşem
3
Yorumları Görüntüle (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön