OSIRIS-REx’in Asteroit Yolculuğu Başladı
NASA, uzay alanında yeni bir atılım gerçekleştirmek ve yine adını ilklere yazdırmak için uzun bir yolculuğa çıktı. NASA’nın Dünya’ya asteroit örneği getirmek üzere tasarlanan ilk uzay aracı olan OSIRIS-REx 8 Eylül gecesi yolculuğuna başladı. OSIRIS-REx’in, Bennu adlı asteroidin yüzeyinden örnekler alıp Dünya’ya getirmesi planlanıyor. Bir zamanlar bilim kurgu filmi olarak izlediğimiz Armegeddon’un bir benzerini yaşamış olacağız.
Karbon bakımından zengin bir asteroit olan Bennu’nun yapısında organik bileşikler bulunuyor. Oluşumundan sonra kimyasal yapısında belirgin değişimler gözlenmeyen bu tür asteroitlerin Güneş Sistemi’nin ilk zamanlarına ait olduğu düşünülüyor. Bennu’nun fiziksel ve kimyasal yapısının anlaşılması Güneş’in, Dünya’nın ve Güneş Sistemi’ndeki diğer gökcisimlerinin nasıl oluştuğuyla ilgili bilim insanlarına önemli bilgiler sağlayabilir. Yani tabiri caizse Bennu Güneş Sistemi’nin kara kutusu olabilir. Aynı zamanda Bennu, Dünya için tehlike oluşturabilecek asteroitlerden biri. Çünkü 22. yüzyılın sonlarına doğru Bennu’nun küçük bir ihtimalle de olsa Dünya’ya çarpabileceği tahmin ediliyor.
OSIRIS-REx’in Uzun Yolculuğu’nun Geniş Özeti:
Türkiye saati ile 8-9 Eylül gecesi saat 2’de Atlas-V roketiyle başarılı bir şekilde fırlatılan OSIRIS-REx uzay aracının 2018’de hedefine ulaşacağı tahmin ediliyor. OSIRIS-REx, Bennu’nun asteroidin yüzeyinin üç boyutlu haritasını çıkaracak. Araştırmacılar böylece asteroidin yüzeyinde örnek almak için en uygun bölgeyi belirleyecek. Örnekler Bennu’nun yüzeyinden uzay aracındaki robot kol yardımıyla alınacak. Toplanacak örneklerin 60 ila 2000 gram arasında olacağı ve Dünya’ya 2023’te ulaşacağı tahmin ediliyor.
Bennu’nun çapı yaklaşık 500 metre. Bu büyüklükteki bir gökcisminin kütleçekimi Dünya’nınkiyle kıyaslandığında çok küçüktür. Dolayısıyla bu uzay görevi gelecekte gerçekleştirilecek asteroit gibi kütleçekimi küçük gökcisimleri ile ilgili uzay görevlerinde bilim insanlarına önemli bilgiler sağlayabilir.
OSIRIS-REx’in Fırlatılışı: