Şu an okuduğunuz yazı
10-11 Ocak Yarı Gölgeli Ay Tutulması

10-11 Ocak Yarı Gölgeli Ay Tutulması

Altı tutulma olayının gerçekleşeceği 2020 yılı adeta tutulma yılı olacak. Gerçekleşecek altı tutulmanın yalnızca ilk üçü ülkemizden gözlenebilecek. Bu yılın ilk tutulması ise 10-11 Ocak gecesi Yarı Gölgeli Ay Tutulması olarak gerçekleşecek. Tutulma Ay’ın, Dünya’nın yarı gölgesine girmesi sonucu oluşacak. Ay, Dünya’nın tam gölgesine hiç girmeyeceği için Ay’ın parlaklığında çok fazla bir değişim gözlenmeyecek olsa bile yine de kaçırılmaması gereken bir gök olayı.

Ülkemizden tamamı gözlenebilecek olan bu tutulma Türkiye Saati ile 20.05 – 00.15 saatleri arasında gerçekleşecek. Bu tutulma ülkemizden başka Avrupa, Asya, Hint Okyanusu, Atlantik Okyanusu, Pasifik Okyanusu, Doğu Afrika ve Avustralya’nın batısından da gözlenebilecek. Tutulmanın ortası Türkiye Saati ile 22.10’da gerçekleşecek.

Ay Tutulmaları; Tam Ay Tutulması, Parçalı Ay Tutulması ve Yarı Gölgeli Ay Tutulması olarak üçe ayrılır. Ay tutulmaları, Ay’ın Dünya’nın gölgesine girmesiyle veya diğer bir deyişle Dünya’nın Ay ile Güneş’in arasına girmesiyle oluşur. Ay, Dünya’nın tam gölgesine tamamen girdiğinde Tam Ay Tutulması oluşur. Eğer Ay’ın sadece bir kısmı Dünya’nın tam gölgesine girerse Parçalı Ay Tutulması meydana gelir. Ay’ın sadece Dünya’nın yarı gölgesine girmesiyle de Yarı Gölgeli Ay Tutulması olur.

Takiyüddin Astronomi Topluluğu (TAKAT) olarak Yarı Gölgeli Ay Tutulması’nı sosyal medya hesaplarımız üzerinden teleskopla canlı olarak yayınlayacağız.

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
1
Çok İyi
0
Eh İşte
1
Güzel
0
Muhteşem
1
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön