21 Ağustos Tam Güneş Tutulması – Canlı
Gökyüzünde meydana gelen en heyecan verici olaylardan birisi de Güneş tutulmalarıdır. İnsanların yüzyıllar boyunca hayretli gözlerle seyrettiği bu muazzam gök olayı, Ay’ın Güneş’le aramıza girerek Dünya’ya gelen Güneş ışığını engellemesi sonucu meydana gelir. Bu vesileyle gündüzün ortasında insanlar geceyi yaşar ve sıradanlaştığı için unuttuğu “Güneş nimetini” tekrar hatırlar.
Bu yılın ilk ve son Tam Güneş Tutulması 21 Ağustos’ta gerçekleşecek. Özellikle ABD’li gökbilimciler tarafından merakla beklenen bu tutulmanın tam tutulma evresi 2 dakika 45 saniye sürecek. Kuzey Amerika, Orta Amerika, Avrupa ve Afrika’nın batısı, Asya’nın doğusu, Pasifik Okyanusu ve Atlantik Okyanusu’nun kuzeyinden gözlenebilecek bu tutulma Türkiye saati ile 18:46’da başlayıp 00:04’te son bulacak. Tam tutulma ise 21:25’te gerçekleşecek.
Ülkemizden gözlenemeyecek olan bu tutulmayı her zaman olduğu gibi Takiyüddin Astronomi Topluluğu (TAKAT) olarak çeşitli kanallar vesilesiyle canlı olarak yayınlayacağız.
Güneş Tutulmaları Hakkında Kısa Bilgi
Tam, halkalı ve parçalı olmak üzere üç farklı Güneş tutulması vardır. Bir Güneş tutulmasının tam veya halkalı oluşu Ay’ın Dünya’ya uzaklığı ile belirlenirken, parçalı oluşu Ay, gözlem yeri ve Güneş arasındaki açıyla, bir başka deyişle, her üçünün tam olarak aynı doğrultuda bulunmamasıyla ilgilidir. Bilindiği gibi Ay, Dünya çevresinde az basıklığa sahip elips şeklindeki bir yörüngede dolanır. Bunun için Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı her an değişmektedir. Eğer tutulma anında Ay Dünya’ya yeteri kadar yakınsa, görünen çapı Güneş’in görünen çapından büyük olur, Güneş diskinin tamamı örtülür ve Tam Tutulma meydana gelir. Aksi takdirde Güneş diskinin tamamı örtülmez, diskin sadece iç kısmı örtülür ve bir Halkalı Tutulma oluşur. Bazen de Ay ve Güneş’in konumları öyledir ki, Ay, Güneş diskinin ancak bir kısmını örter. Bu durumda da Parçalı Tutulma meydana gelir. Tam ve halkalı tutulmaların maksimum örtülme evresinden önceki ve sonraki dönemlerinde de doğal olarak parçalı tutulma evresi bulunur.
Canlı Yayın:
Alternatif: