Şu an okuduğunuz yazı
Güneş’te 2 Büyük Patlama – Canlı

Güneş’te 2 Büyük Patlama – Canlı

Güneş’te 2008’den bu yana kaydedilen en güçlü fırtınanın yaşandığı belirlendi. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinden (NASA) yapılan açıklamada, 6 Eylül’de Güneş’te 2 büyük patlama meydana geldiği bildirildi. İlk patlamanın X2,2, ikinci patlamanın da X9,3 olarak sınıflandırıldığı açıklamada, her iki patlamanın da Güneş’in AR 2673 olarak adlandırılan aktif bölgesinde yaşandığı kaydedildi. Buna göre X9,3 şiddetindeki patlama, Aralık 2008’de başlayan 11 yıllık güneş döngüsünde kaydedilen en güçlü patlama oldu.

6 Eylül’de gerçekleşen patlamalar.

NASA, Güneş Dinamikleri Gözlemevi’nin patlama sırasında kaydettiği görüntüleri de paylaştı. Güneş’te X sınıfı patlamalar, en yoğun patlamalar olarak sınıflandırılıyor. X’in yanındaki rakamlar büyüdükçe patlamanın şiddeti de artıyor.

Güçlü radyasyon patlamaları olarak tanımlanan “güneş patlamalarının” zararlı kısımları, Dünya’nın atmosferini geçip insanları fiziksel olarak etkilemiyor ancak yeterince güçlüyse GPS ve iletişim sinyallerinin yer aldığı atmosfer katmanında düzensizliklere neden olabiliyor.

Güneş’teki patlamaların meydana geldiği bölgelerde Güneş lekeleri gözlemlenir. Güneş lekeleri diğer bölgelere nazaran daha soğuk olduğu için daha koyu renkli olarak görülür. Çok büyük olan lekeler birkaç hafta yaşasa da genellikle ömürleri birkaç gündür. Güneş lekeleri aynı zamanda manyetik bölgelerdir. Manyetik alan lekenin en karanlık yeri olan ve “umbra” diye adlandırılan kısmında en şiddetlidir. Umbranın dış çevresindeki yarı gölgeli alan ise daha zayıf şiddetlidir. Bu manyetik alanlar Dünya’nın manyetik alanından çok daha şiddetlidir.

Takiyüddin Astronomi Topluluğu (TAKAT) olarak Güneş’te yaşanan bu patlamalar sonucu oluşan leke gruplarını teleskopla canlı yayınlayacağız.

NOT: Bu patlamaların baş ağrısına, depremlere veya orman yangınlarına sebep olduğunu söyleyen kişilere itibar etmeyiniz. Bu iddialar tamamen asılsızdır.

Güneş ve lekeleri canlı yayınımız:

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
0
Çok İyi
1
Eh İşte
0
Güzel
0
Muhteşem
0
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön