Tek Kuasarda Çift Karadelik Keşfedildi
Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanan gökbilimciler 531 milyon ışık yılı uzaktaki Markarian 231 (Mrk 231) adlı kuasarın merkezinde, birbirinin çevresinde dolanan iki karadelik belirledi.
Kuasardaki bu durum, birleşen iki gökadanın merkezlerindeki karadeliklerin aralarındaki etkileşim sürecini açıklayan modelle örtüşüyor. Birbirinin çevresinde dolanan iki karadeliğin ürettiği enerji, bir gökadanın ürettiği enerjinin milyarlarca kat fazlasıdır.
Merkezdeki karadeliğin 150 milyon güneş kütlesinde ve ona eşlik eden diğer karadeliğin 4 milyon güneş kütlesinde olduğu hesaplandı. İkili birbiri çevresinde 1,2 yılda bir tur atıyor.
Küçük kütleli karadeliğin Mrk 231’deki birleşmeyi gösteren kanıtı ise birleşen küçük gökadaya ait genç mavi bir yıldızın uzun gelgit kuyruklarının oluşturduğu asimetrik yapıdır. Bu asimetrik yapı yazının başındaki görselde gösterilmiştir.
Birleşme sonucunda Mrk 231, Samanyolu Gökadamız’a göre 100 kat daha fazla yıldız üretecek enerjiye ulaşmıştır! İkili karadeliklerin birkaç yüz bin yıl içinde sarmal bir yörünge izleyip çarpışarak birleşeceği öngörülüyor.
Kuasar Nedir?
Kuasarlar şimdiye kadar gözlenebilen en uzak cisimlerdir. Kâinatın gözlenebilir en uç sınırındadırlar. Tipik bir kuasarın yaydığı enerji, Güneş’in enerjisinden 10 trilyon kez daha fazladır. Bir yıldıza göre çok çok fazla enerjiye sahip olan kuasarların gökada çekirdeği olabileceği düşünülmektedir.