Şu an okuduğunuz yazı
67P’nin Karanlık Yüzü İlk Kez Görüntülendi

67P’nin Karanlık Yüzü İlk Kez Görüntülendi

Rosetta Uzay Aracı 67P Kuyrukluyıldızı’nın yörüngesine girdiğinden bu yana bir çok veri ve görüntü gönderdi. Gönderdiği görüntüler ve veriler ışığında kuyrukluyıldızlar hakkında çok fazla bilgi edinmemize vesile oldu. Ancak Rosetta, 67P’nin kuzey kutbunu güney kutbuna nazaran daha çok görüntüledi. Bunun sebebi ise kuzey kutbunun yaz mevsiminde olmasıydı. Fakat şimdi durum değişti.

Çift lobdan oluşan yüzeyi nedeniyle tuhaf bir dönme hareketi yapan 67P, Güneş çevresindeki bir turunu 6,5 yılda tamamlar. 67P’nin iki lobu birbirine ‘boyun’ denilen ince bir yapıyla bağlıdır.

5,5 yıl süren yaz mevsiminin yaşandığı kuzey yarımküreye karşılık çok az gün yüzü gören güney yarımküre karanlık ve oldukça soğuk kış mevsimi yaşar. Bu durum kuyrukluyıldızın Güneş’e en yakın noktadan geçmesiyle değişti ve kuzey kutbu kış, güney kutbu yaz mevsimine başladı.

67P’nin yörüngesine Ağustos 2014’te giren Rosetta, uzun yaz mevsiminin yaşandığı kuzey kutbunun aydınlık güney kutbunun ise karanlıkta kaldığını gözledi. Bu gözlem Ağustos 2015’e kadar sürdü. Toplamda kuyrukluyıldızın kuzeyi beş yıldan fazla yaz mevsimi yaşarken güneyi için bu süre sadece bir yıldır.

Rosetta Yörünge Mikrodalga aracı (MIRO) 67P’nin güney kutbuyla ilgili bilgi yollayabilen tek araç oldu. Diğer aletlerden bu bölgeye ilişkin doğru dürüst veri alınamadı.

NASA’nın Jet İticileri Laboratuarı’ndan Mathieu Choukroun: “MIRO aleti bize ilginç bilgiler iletti. Böylece 67P’nin yüzeyi ve yüzeyinin altıyla ilgili bilgiler edindik. Yüzeydeki ve yüzeyin biraz altındaki maddenin son derece saydam ve genellikle su buzu ya da karbondioksit buzundan oluştuğunu düşünüyoruz” dedi.

Kuyrukluyıldızlar, Güneş ve gezegenlerin oluştuğu zamandan kalan ilkel malzemeyi taşıyan yapıdadır. Rosetta, Güneş’ten gelen ışınlarla kuyrukluyıldızın nasıl değiştiğini yakından gözleyen ilk uzay aracı olma özelliği taşıyor. Gözlemler bilim insanlarına gezegenlerin nasıl oluştuğu hakkında önemli veriler sağlıyor.

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
0
Çok İyi
0
Eh İşte
0
Güzel
0
Muhteşem
0
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön