Şu an okuduğunuz yazı
AY’IN ARKASINDAKİ YUTU-2’DEN 3 YIL SONRA ÇARPICI FOTOĞRAF

AY’IN ARKASINDAKİ YUTU-2’DEN 3 YIL SONRA ÇARPICI FOTOĞRAF

Ay’ın arka tarafında bulunan Çin’in Ay gezgini Yutu-2’den 3 yıl sonra çarpıcı bir fotoğraf geldi.
Ourspace tarafından Şubat ayı sonlarında yayınlanan yeni görüntüler , gezicinin dolambaçlı yolculuğuna dair bir fikir veriyor.

Bu görüntü, Chang’e-4 arazi aracının çok uzak mesafedeki görünümü ile Yutu-2’nin en son izlerine bakan bir panorama görünümü sunuyor. Yutu-2 , Ocak 2019’da Chang’e-4 iniş aracının üzerine Ay’ın arka tarafına dokunarak , çifti ayın gizli yarım küresinde inen ve çalışan ilk uzay aracı yaptı.
Çin’in Ay Keşif Yeri Uygulama Sistemi’nden alınan yeni verilere göre, yaklaşık 140 kilogram ağırlığındaki güneş enerjisiyle çalışan Yutu-2, Von Kármán kraterinde ikili karaya indiğinden beri 1.029 metre seyahat etti.

Yutu-2’nin görüntülediği gizemli yapı.

Yutu-2, geçenlerde ufukta görülen gizemli bir şekle sahip yapıyı kontrol etmek için bir krater kenarına seyahat etti. Bu noktadan bakıldığında, Yutu-2, yeni panoramada soldaki krater tabanındaki uzak arazi yoldaşının yanı sıra Ay yüzeyinde yaptığı izlerin bir bölümü de görülüyor.
Gezici, görevi sırasında, potansiyel olarak Ay kabuğunun altından gelen malzemeler ve muhtemelen meteor çarpmaları sonucu oluşan aşağıdaki görselde görülen cam küreler de dahil olmak üzere bir dizi keşif yaptı.


Bu arada, NASA’nın Ay Yörünge Aracı, Yutu-2’yi yörüngeden takip ediyor. Aşağıdaki görüntüde Yutu-2’nin Ay yüzeyinde izlediği rota belirgin bir şekilde görülebiliyor.

Yutu-2’nin Ay’da izlediği yolun hızlandırılmış görüntüsü (OurSpace)

2020’nin sonlarında, Arizona Eyalet Üniversitesi’nde Jeolojik Bilimler profesörü ve Yörünge Aracı görüntüleme sisteminin baş araştırmacısı Mark Robinson, gezicinin kuzeybatıya yolculuğunu açıkça gösteren yukarıdaki hızlandırılmış görüntüyü yayınladı.
Yutu-2 ve Chang’e-4 iniş araçlarının her biri dört bilim yükü taşıyor ve sırasıyla üç aylık ve bir yıllık tasarım ömürlerini çoktan aştılar. Her biri, Güneş’in aydınlattığı yaklaşık iki Dünya haftası boyunca çalışır, ardından uzun, soğuk Ay gecesinde uyku moduna geçer. Misyonun 40. Ay günü 23 Şubat’ta başladı ve 9 Mart Çarşamba günü sona erdi.

Kaynak: SPACE.com

Çeviri: Furkan Öğütçü

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
0
Çok İyi
1
Eh İşte
0
Güzel
0
Muhteşem
1
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön