Şu an okuduğunuz yazı
Güneş’e Merkür’den Daha Yakın Bir Asteroit Keşfedildi

Güneş’e Merkür’den Daha Yakın Bir Asteroit Keşfedildi

Şimdiye kadar ki en hızlı harekete sahip asteroit keşfedildi ve üstelik bu asteroit Güneş’e Merkür’den daha yakın uçuyor!


570 megapiksellik Karanlık Enerji Kamerasını kullanan gökbilimciler, şimdiye kadar keşfedilen en hızlı asteroidi keşfetti. Venüs ve Merkür’ün yörüngelerinden geçen ve her 113 günde bir Güneş’in sadece 20 milyon kilometre yakınından geçen bu asteroit, 1 kilometre genişliğinde bir gövdeye sahip. Kataloğa 2021 PH27 olarak giren asteroit, Güneş’e yaklaştığı sırada kurşunu eritecek kadar bir sıcaklığa ulaşıp neredeyse 500 °C’ye kadar ısınıyor.

13 Ağustos’ta Dünya, Venüs, Merkür, Güneş ve yeni keşfedilen asteroitin konumları.
Resim: CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva (Spaceengine)

Carnegie Bilim Enstitüsü’nden Scott Sheppard, Şili’deki Cerro Tololo Amerika Kıtası Gözlemevi’ndeki DECam ve Victor M. Blanco 4 metrelik Teleskobu’yla devasa gökada kümeleri üzerinde devam eden bir araştırma sırasında toplanan verileri kullanarak bu ilginç asteroidi keşfetti.

Asteroit ilk olarak 13 Ağustos’ta tespit edildikten sonra, Hawaii Üniversitesi’nden David Tholen yörüngesini hesapladı. Sonraki iki gün boyunca, Şili ve Güney Afrika’daki araştırmacılar, asteroidin yörüngesini doğrulayarak ek gözlemler yapmak için önceden planlanmış çalışmalarına ara verdi.

Sheppard, “Gökbilimciler için teleskopta geçirdikleri zaman çok değerli olsa da, bilinmeyenin doğası ve sevgisi, gökbilimcileri, bunun gibi yeni, ilginç keşifleri takip etmek için kendi bilimlerini ve gözlemlerini geçersiz kılmaya çok istekli kılıyor” dedi. 2021 PH27 asteroidi, Mars ve Jüpiter arasındaki ana asteroit kuşağında ortaya çıkmış ve daha sonra iç gezegenlerle olan yerçekimi etkileşimleriyle yörüngesinden çıkmış olabilir. Ancak yörüngesi, Güneş’in ekvator düzlemine 32 derece eğime sahip, bu da karasal bir gezegenin yanından geçtikten sonra kısa süreli bir yörüngede sona eren soyu tükenmiş bir kuyruklu yıldız olabileceğini gösteriyor.

Güneş’e yakın geçen cisimler, aşırı sıcak ve yerçekimi etkileri sonucu parçalanma riski taşır. 2021 PH27’lerine benzer yörüngelerdeki asteroitlerin sayısı az ise, Dünya’ya yakın asteroitlerin yapısı hakkında bize bilgi verir ve bu da gelecekte Dünya’ya yönelik olan tehditlere ışık tutabilir.

Sheppard, “Dünya’nın yörüngesinin içindeki asteroit popülasyonunu anlamak, Dünya’ya yakın asteroitlerin sayımını tamamlamak için önemlidir,” dedi ve “Gün ışığında Dünya’ya yaklaşabilecek ve Güneş’ten uzak olması sebebiyle çoğu incelemede kolayca keşfedilemeyen çok riskli asteroitler de buna dahil.” diye de ekledi.

Kaynak: Astronomy Now

Çeviri: Ebubekir ŞARK

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
0
Çok İyi
0
Eh İşte
0
Güzel
0
Muhteşem
1
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön