Şu an okuduğunuz yazı
Güneş’ten Gezegenlere Bakmak

Güneş’ten Gezegenlere Bakmak

Bu müthiş görüntü, 18 Kasım 2020’de ESA/NASA Solar Orbiter uzay aracındaki Heliospheric Imager (SoloHI) kamerası tarafından alındı.

Ön planda üç Güneş Sistemi gezegeni görünmekte: Venüs (Solda), Dünya(Orta) ve Mars (Sağda). Uzay aracı Güneş etrafında dolaştığı için hareket ediyormuş gibi görünen yıldızları arka planda görüyoruz. Gezegenler ayrıca SoloHI görüş alanında hafifçe hareket ediyorlar, ancak görünen hareketleri, Güneş etrafındaki bireysel yörünge hareketlerinden dolayı farklı.


Videodaki en parlak cisim cisim Venüs, Solar Orbiter’den yaklaşık 48 milyon kilometre uzaklıkta bulunuyor. O gün Dünya’ya olan uzaklık 251 milyon kilometre ve Mars’a 332 milyon kilometreydi. Güneş ise video çerçevesinin dışında, sağda bulunuyor.
Kayıt anında Solar Orbiter, 27 Aralık’ta gerçekleşen ilk yerçekimsel sapan uçuşu için Venüs’e gidiyordu. Venüs ve Dünya uçuşları, yıldızımızı farklı perspektiflerden gözlemlemek için uzay aracının yörüngesini eğip, Güneş’e yaklaştıracak.
Solar Orbiter, yıldızımızın görüntülerini daha önce herhangi bir uzay aracının yaklaştığından daha da yakınına giderek Güneş’i ve Güneş rüzgarlarını incelemek için inşa edilmiş en karmaşık bilimsel laboratuvardır.
SoloHI, Güneş rüzgarlarındaki elektronların saçtığı ışığı yakalayarak, Güneş tarafından sürekli olarak uzaya salınan yüklü parçacıkların akışı olan Güneş rüzgarlarının görüntülerini çekiyor.
Güneş rüzgarları, Güneş’ten güçlü plazma püskürmeleri ile birlikte astronotlara, uzaydaki uydulara zarar verebilir ve yer temelli teknolojiyi bozabilir.
Güneş rüzgarını neyin harekete geçirdiğini ve rüzgarın parçacıklarının hızlanmasını anlamak, fırtınalı uzay hava dönemlerini daha iyi tahmin etmemize yardımcı olacaktır.

Çeviri: Ebubekir ŞARK

Kaynak: ESA

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
1
Çok İyi
2
Eh İşte
1
Güzel
2
Muhteşem
3
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön