Şu an okuduğunuz yazı
İMECE Uydumuz 2021’de Uzayda

İMECE Uydumuz 2021’de Uzayda

Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İmece’nin son montajı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından gerçekleştirildi. Son montajı gerçekleştirilen İMECE Uydusu, bu aşamadan sonra 3 ay boyunca zorlu çevresel testlere tabi tutulacak ve uzay şartlarına uyumluluğu test edilecek. İMECE Uydusu’nun bu yılın Eylül ayında testlerinin başarıyla tamamlanması durumunda 2021 yılında uzaya fırlatılması plânlanıyor.

İMECE Uydusu, 700 km irtifadan 90 cm çözünürlükte siyah-beyaz, 3,6 metre çözünürlükte renkli görüntü alacak ve en az 1000 km uzunluğunda şerit görüntüyü depolayabilecek. Tasarım, analiz, üretim ve testleri TUSAŞ tarafından gerçekleştirilen İMECE Uydusu’nun yine uçuş bilgisayarı ve güç sistemi dahil birçok alt sistemi de yine ülkemizde TUSAŞ mühendisleri tarafından geliştirildi. TÜBİTAK Uzay ise İMECE Uydusu’nun Metre Altı Çözünürlüklü elektro-optik ve hiperspektral kamera dahil haberleşme sistemi, güneş algılayıcı ve tepki tekeri gibi alt sistemlerini üretti. TÜBİTAK MAM tarafından Türkiye’de ilk defa geliştirilen güneş paneli ve lityum iyon bataryayı kullanacak olan İMECE uydusunda deneysel yük olarak bulunacak güneş panelinde Gazi Üniversitesi tarafından geliştirilen yüksek verime sahip uzay kalifiye güneş hücreleri kullanılacak.

Göktürk-1’de %20, Göktürk-2’de ise %80 olan yerlilik oranı İMECE uydusunda neredeyse %100 olması, Türk uzay sanayisi açısından oldukça önemli bir dönüm noktası olacak. Bu projeyle uzayda bağımsız olma yolunda önemli bir eşiği atlayacak olan ülkemiz, Dünya’daki bağımsızlığını da sağlamlaştırmış olacak.

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
0
Çok İyi
0
Eh İşte
1
Güzel
0
Muhteşem
0
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön