Şu an okuduğunuz yazı
NASA’nın Yeni Ötegezegen Avcısı: TESS

NASA’nın Yeni Ötegezegen Avcısı: TESS

NASA, kâinatta hayat olabilecek ve insanların hayatını devam ettirebileceği yeni yerler arayışı için yepyeni bir uzay aracını uzaya gönderiyor. Transit Ötegezegen Araştırma Uydusu kısa adıyla TESS Uzay Aracı, Güneş Sistemimiz dışındaki ötegezegenlerin keşfedilmesi ve araştırılmasında kilit rol oynayacak. TESS Uzay Aracı da tıpkı Kepler Uzay Teleskobu’nun yaptığı gibi transit yöntemiyle keşiflerini gerçekleştirecek. Adı da buradan geliyor. Transit yöntemi, bir ötegezegenin yıldızının önünden geçtiği esnada yıldızın ışığını örtmesiyle ötegezegeni keşfetmemizi ve araştırmamızı sağlayan önemli bir yöntemdir. Yani ötegezegeni direkt görerek değil, yıldızının önünden geçerken yaptığı örtme sayesinde dolaylı olarak görebiliriz.

Transit Yöntemi

Bu bağlamda Güneş Sistemimiz dışındaki 200.000 parlak yıldızı mercek altına alacak olan TESS’in 300’ün üzerinde Dünya boyutlu veya Dünya’nın iki katı büyüklüğündeki süper dünya şeklinde ötegezegen keşfetmesi bekleniyor. TESS, tüm gökyüzünü 26 farklı bölgeye ayırarak incelemelerini yapacak ve her bir bölgeyi en az 27 gün boyunca gözlem altında tutacak. TESS’in kapsama alanı, birçok ötegezegeni keşfetmemizi sağlayan Kepler Uzay Teleskobu’nun incelediği alanın tam 400 katına denk! Bu sebeple TESS’ten beklenti oldukça yüksek. TESS ayrıca astrofizikçilerin isteği üzerine ötegezegen haricinde 20.000 farklı gökcisminin incelenmesine de yardımcı olacak.

TESS’in 16-17 Nisan gecesi Türkiye saati ile 01:32’de SpaceX şirketinin Falcon-9 roketiyle uzaya fırlatılması bekleniyor.

Canlı Yayın:

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
0
Çok İyi
1
Eh İşte
0
Güzel
0
Muhteşem
0
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön