Neptün’deki Koyu Girdap Görüntülendi
Hubble Uzay Teleskobu tarafından 16 Mayıs 2016 tarihinde elde edilen yeni Neptün görüntülerinde koyu renkteki girdabın varlığını devam ettirdiği görüldü. 1989’de Voyager-2 ve son olarak da 1994’te Hubble tarafından görüntülenmişti. Yaklaşık 20 yıldır görüntülenmeyen koyu bulut böylece 21. yy’da ilk kez görüntülenmiş oldu.
Neptün’deki koyu renkli girdaplar yüksek basınç sistemlerinden oluşur ve genellikle parlak bulutlarla birlikte görülürler. Metan buz kristallerinin içine süzülen donmuş gazlar karanlık girdapların üzerine çıkarak parlak bulutları oluşturur.
Neptün’ün parlak bulutları Temmuz 2015’den itibaren Hawaii’deki Keck Gözlemevi’ndeki birkaç gökbilimci tarafından izleniyordu. Gökbilimciler karanlık girdaba eşlik eden, ancak daha aşağı katmanlarda olduğu için görülemeyen parlak bulutlar olduğunu düşünüyor. Neptün’ün karanlık girdapları genellikle sadece mavi dalga boylarında görülür.
Neptün’ün koyu renkli girdapları boyut, şekil ve kalıcılıkları bakımından şaşırtıcı özellikler sergiler. Bu fırtınalar Jüpiter’deki dev fırtınaları hatırlatsa da Jüpiter’dekilere göre daha kısa sürelidir.
Bu tür gözlemler Neptün’ün atmosferinin anlaşılmasını sağlamaktadır. Fırtınanın ne zaman başladığı, nasıl büyüdüğü ve bittiği hakkında bilgi sahibi olunması, özellikle atmosfer dinamikleri çalışmalarına katkı sağlamaktadır.