Şu an okuduğunuz yazı
SpaceX’in İnsanlı Uçuşları Rötar Yaptı

SpaceX’in İnsanlı Uçuşları Rötar Yaptı

SpaceX, Eylül’de Falcon 9 roketinin fırlatma rampasında İsrail’e ait uyduyla birlikte alev alıp yanmasından sonra daha gerçekçi kararlar almaya başladı. Önümüzdeki günlerde uydu fırlatmaya devam edecek olan SpaceX şirketi, insanlı uçuşlar için verdiği tarihi erteledi.

SpaceX, ilk astronotlarını 2017’de uzaya fırlatmaya hazır olmadığını resmi olarak duyurdu. İlk, insanlı Dragon kapsülü uçuşu Ağustos 2017’den Mayıs 2018’e ertelendi.
NASA uzay mekiğini kullanmayı 2011’de bıraktığından beri Amerikan astronotlar Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidebilmek için Rusya’dan faydalanıyorlar. Boeing ve SpaceX bu fırlatmaları tekrar Amerikan topraklarına geri çekebilmek için maliyetleri düşürmeye çalışıyor ve astronotları uzaya fırlatacak ilk özel şirket olabilmek için rekabet ediyorlar.
Ne yazık ki, NASA’nın tarihe geçecek fırlatma görevleri biraz fazla hırslı olabilir. Her iki şirketin de insanlı ve insansız test uçuşlarını 2017’nin sonuna kadar tamamlaması planlanmıştı. Fakat iki şirket de testlerin bitişini daha ileri bir tarihe aldı. Boeing bu yıl, bazı teknik aksaklıklardan dolayı astronotları 2018’e kadar yörüngeye göndermeyeceğini duyurmuştu.
SpaceX de, patlayıcı problemi dahil olmak üzere pek çok zorlukla karşılaştı. Halihazırdaki problemlere ek olarak, NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu Danışma Komitesi, SpaceX’in astronotlar roketteyken yakıt doldurma planını sorguluyor. NASA, şirketten biniş prosedürlerini değiştirmesini veya yeni güvenlik önlemleri getirmesini isteyebilir. SpaceX’in bunu yürürlülüğe koyması biraz zaman alacaktır.
Ama SpaceX yine de, ilk ekibi Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyarak Boeing’i yenebilir. Şu anda Boeing’in ilk insansız Starliner kapsül uçuşu Haziran 2018’de ve insanlı uçuşu Ağustos 2018’de yapması planlandı. Dragon’un ilk insansız uçuşu Kasım 2017, insanlı uçuşu ise Mayıs 2018’de yapılacak şekilde planlandı.

SpaceX’in İnsanlı Uçuş Animasyonu:

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
0
Çok İyi
0
Eh İşte
0
Güzel
0
Muhteşem
0
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön