Yeni Ufuklar’dan Yeni Plüton Görüntüleri
Yeni Ufuklar Uzay Aracı’nın bir yıl sürecek olan veri transferi başladı. Bu transferde gelen ilk görüntüler Plüton’un yüzeyinin sanılandan daha karmaşık olduğunu gösterdi.
Yeni Ufuklar Uzay Aracı’nın göndermeye başladığı piksel başına 400 metre çözünürlüğe sahip görüntülerde Plüton’un dağları ve ovaları daha ayrıntılı bir şekilde görülebiliyor. Tıpkı Jüpiter’in uydusu Europa’da olduğu gibi buzlu düzgün araziyi kesintiye uğratan ve aniden yükselen dağlar göze çarpıyor.
Yeni Ufuklar’ın baş araştırmacısı Alan Stern: “Bu görüntülere bakarak Plüton’un Güneş Sistemi’ndeki en karmaşık ve çeşitlilik gösteren yüzey yapısına sahip olduğunu söyleyebilirim. Yeni Ufuklar’ın ilettiği görüntüleri görmeyen bir ressama ‘karmaşık bir Plüton yüzeyi çiz’ dense ancak bu kadar olurdu!” diyor.
Washington Üniversitesi’nden William B. McKinnon: “İnce atmosferi olsa da Plüton’daki rüzgâr tepeleri kafa karıştırıyor. Ancak Plüton’un geçmişteki atmosferi daha kalın olabilir. Bu henüz cevabı bilinmeyen bir soru” diyor.
Keşifler Plüton’un yüzeyiyle sınırlı değil. Aynı zamanda uyduları Charon, Nix ve Hydra uyduları da gözlendi. Özellikle Charon’un jeolojik tarihini ortaya çıkaracak Uzun Menzilli Keşif Görüntüleyicisi’nin çektiği fotoğraflar birkaç gün sonra alınmaya başlanacak.
Yeni Ufuklar şu anda Dünya’dan yaklaşık 5 milyar km ve Plüton’dan 69 milyon km uzakta, Kuiper Kuşağı’na doğru olan yolculuğuna devam ediyor.