Şu an okuduğunuz yazı
Uluslararası Uzay İstasyonu’nu Takip Edin

Uluslararası Uzay İstasyonu’nu Takip Edin

1998 yılında fırlatılan ve inşaatına başlanan Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) 2000 yılından bu yana kesintisiz olarak mürettebatlı görevine devam ediyor. 45 dakika gündüz ve 45 dakika gecenin yaşandığı UUİ dünyamız çevresinde her gün 15,5 tur atmaktadır. Saatte ortalama 27,743 KM hızla batıdan doğuya doğru seyahat eden UUİ çeşitli zaman dilimlerinde dünyanın farklı konumlarından geçmektedir.

Sürekli değişen bu konumlar sayesinde belirli aralıklarla dünyanın herhangi bir noktasından UUİ takip edilebilmekte, hatta gözlemlenebilmektedir. Mesela bulunduğunuz yer ışık kirliliğinden uzaksa ve UUİ o noktadan geçecekse karanlık bir gecede UUİ’nin geçişini gözlemleyebilirsiniz. Bunun için UUİ’nin konumunu takip etmeniz ve uygun zaman geldiğinde gökyüzüne bakmanız yeterlidir.

Son birkaç yıldır UUİ’den yapılan canlı yayın sayesinde uzaydan dünyamız anlık olarak takip edilebiliyor. Bunun içinde Ustream üzerinde ISS HD Earth Viewing Experiment sayfasını takip etmeniz yeterli. Toplamda 86 milyondan fazla görüntülenen canlı yayın sayesinde gündüzleri UUİ’nin geçtiği yerleri net olarak takip edebilirsiniz.

Uzaydan canlı yayını sayfanın sonundan veya şu linkten izleyebilirsiniz: ISS HD Live

UUİ’nin konumunu anlık olarak takip etmek içinse ISS Tracker web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

UUİ’nin geçiş zamanlarını önceden görmek ve geçişe dair detaylar için NASA’nın web sitesini ziyaret edebilirsiniz: Spot The Station

Ayrıca akıllı telefonunuz üzerinden mobil uygulama vasıtasıyla bulunduğunuz konumdan UUİ’yi ve diğer uyduları gözlemleyebileceğiniz zamanları takip etmek için ISS Detector uygulamasını kullanabilirsiniz.

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
22
Çok İyi
6
Eh İşte
3
Güzel
9
Muhteşem
12
Yorumları Görüntüle (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön