11 Şubat Yarı Gölgeli Ay Tutulması
Ülkemiz, tutulmalar bakımından 2016 yılında pek şanslı değildi. 2016 yılında yaşanan dört tutulmadan yalnızca 16 Eylül’deki Yarı Gölgeli Ay Tutulması ülkemizden gözlenebildi. 2017 yılında ise iki Ay, iki de Güneş Tutulması olayı gerçekleşecek. Ancak bu tutulmalardan da yalnızca Ay Tutulmaları Türkiye’den gözlemlenebilecek. 2017 yılının ilk tutulması olan 11 Şubat Yarı Gölgeli Ay Tutulması başından sonuna kadar ülkemizden gözlemlenebilecek.
10 Şubat’ı 11 Şubat’a bağlayan gece gerçekleşecek tutulma Batı Asya, Afrika, Avrupa, Grönland ve Amerika’dan da görülebilecek. Tutulma 11 Şubat 2017 tarihinde Türkiye Saati ile 01:32’de başlayacak. Dünya’nın yarıgölgesine giren Ay hafifçe kararacak. Tutulma ortası 03.44’te gerçekleşecek. Tutulma sabaha karşı 05.55’te son bulacak.
Ay Tutulmaları; Tam Ay Tutulması, Parçalı Ay Tutulması ve Yarı Gölgeli Ay Tutulması olarak üçe ayrılır. Ay tutulmaları, Ay’ın Dünya’nın gölgesine girmesiyle veya diğer bir deyişle Dünya’nın Ay ile Güneş’in arasına girmesiyle oluşur. Ay, Dünya’nın tam gölgesine tamamen girdiğinde Tam Ay Tutulması oluşur. Eğer Ay’ın sadece bir kısmı Dünya’nın tam gölgesine girerse Parçalı Ay Tutulması meydana gelir. Ay’ın sadece Dünya’nın yarı gölgesine girmesiyle de Yarı Gölgeli Ay Tutulması olur.
Kötü hava koşulları sebebiyle Ay Tutulması’nı izleyemeyenler, aşağıdaki bağlantıdan bu gök olayını canlı olarak takip edebilir.
Canlı Yayın: