21 Aralık’taki Büyük Kavuşum Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Gökyüzünde gezegenler zaman zaman birbirlerine yakın görünümde bulunur. Bu tür olaylar gökyüzünü gözlemleyen uzay sevdalıları için önemlidir. Aynı zamanda kış gündönümü olan 21 Aralık tarihinde de çok çok nadir görülen bir yakınlaşmanın zirvesini gözlemleyeceğiz. Güneş Sistemimiz’in en büyük gezegeni Jüpiter ile meşhur halkalı gezegeni Satürn, geçtiğimiz aylarda gökyüzünde birbirine yaklaşıyordu. 21 Aralık akşamı ise bu yakınlaşmanın zirvesini göreceğiz. Yani birbirlerine çok yakın görünümde olacaklar. O kadar yakın ki çıplak gözle bakan biri iki gezegeni neredeyse birbirine bitişikmiş gibi görecek.
O kadar yakın olacaklar ki bir teleskopla iki gezegen ve uyduları aynı anda görüş açısına girecek. Bu tür bir yakınlaşma en son 16 Temmuz 1623’te gözlenmişti. Hatta 1623 yılında bu yakınlaşmaya Venüs ve Merkür de eşlik etmişti. Ancak böyle bir yakınlaşmayı bir daha izlemek için belki ömrünüz yetmeyebilir. 2040 ve 2080 yıllarında Jüpiter ve Satürn’ün buna benzer yakınlaşmaları olsa bile bu kadar yakın olmayacak ve ülkemizden gözlemlenmesi çok zor olacak.
Peki Neden?
Yani neden Jüpiter ile Satürn birbirine yakın görünecek? Niye gezegenler birbirine yakınlaşıp uzaklaşıyor. Cevap basit. Gezegenlerin Dünya’ya göre uzaydaki yani yörüngelerindeki konumlarına göre bu yakınlaşıp uzaklaşmalar yaşanıyor. Mesela 21 Aralık’ta Jüpiter ile Satürn’ün yörüngelerindeki durumu aşağıdaki gibi olacak.
Yani gezegenler yörüngelerinde bize göre arka arkaya dizildiğinde kavuşum gerçekleşiyor. Kısacası Dünya-Jüpiter-Satürn hayali bir doğrusal çizgiyle birleşmiş oluyor.
Gözlem Tüyoları
Jüpiter-Satürn yakınlaşmasını 21 Aralık akşamı gün batımından hemen sonra güneybatı ufkunda gözlemleyebilirsiniz. Gezegenler ufka çok yakın olacağı için gözlemlenmesinin zor olacağını da belirtelim.
Saat 20’de batacak olan gezegenleri sağlıklı olarak saat 19.30’a kadar gözlemlemeniz mümkün. Bu gök olayını en iyi şekilde gözlemlemek için temiz bir gökyüzüne sahip yüksekçe bir yere çıkmanızı önerebiliriz. Özellikle güneybatı ufkunu net bir şekilde görebileceğiniz bir yeri tercih etmelisiniz. Ayrıca bir dürbün veya teleskopla bu tarihi âna şahit olmak tabi ki çok daha etkileyici olacaktır.
Takiyüddin Astronomi Topluluğu (TAKAT) olarak gözlem koşullarının uygun olması durumunda teleskopla canlı yayın yapmayı plânlıyoruz. Teleskopla canlı olarak izlemek isterseniz bu sayfayı takip etmenizi öneririz.
Jubiter Satürn kavuşmasını gözleyebiliyor musunuz acaba? Canlı yayın olacak mı?
Bulutlar sebebiyle bazı üyelerimiz gözlem yaptı ancak canlı yayın yapamadık maalesef.