Şu an okuduğunuz yazı
Bir Ötegezegenin En Net Görüntüsü!

Bir Ötegezegenin En Net Görüntüsü!

Gökbilimciler bir ötegezegenin en net görüntüsünü elde etti. Ötegezegen, Güneş Sistemimiz dışında keşfedilmiş olan gezegenlere verilen isimdir. Yukarıdaki görüntüde net bir şekilde görülen ötegezegen 2008 yılında keşfedilen β Pictoris-b’dir. Kısa adı β Pic-b olan bu ötegezegen 10-12 Jüpiter kütlesinde olup çevresinde dolandığı yıldızından yaklaşık Satürn-Güneş uzaklığındadır. Sistemdeki kuyrukluyıldız ve asteroitlerin olduğu gaz ve toz diski ise Güneş Sistemi’ne göre Güneş ile Neptün arasındaki mesafe kadardır. Gezegen ve kalıntı diski arasındaki etkileşme gezegen sistemlerinin oluşumu hakkında gökbilimcilere önemli ipuçları sunar.

Toronto Üniversitesi’nden Maxwell Millar-Blanchaer: “Gezegenin şimdiye kadar yapılmış en doğru pozisyon ölçümlerini gerçekleştirdik. Sadece bununla da yetinmeyip aynı zamanda gezegenle birlikte diski de gözledik. Bu şekilde gezegenle disk arasındaki etkileşimi anlamak daha kolay olacak” diyor. Gözlem sonucunda β Pic b’nin kütlesi daha hassas ölçüldü.

22 yıllık yörünge periyotuna sahip ötegezegenin Kasım 2013 ile Nisan 2015 arasındaki 1,5 yıllık hareketi ile yörüngesi belirlendi.
22 yıllık yörünge periyotuna sahip ötegezegenin Kasım 2013 ile Nisan 2015 arasındaki 1,5 yıllık hareketi ile yörüngesi belirlendi.

Gökbilimciler şimdiye kadar 2000’e yakın ötegezegen keşfetti. Bunların çoğu Kepler Uzay Teleskobu yardımıyla geçiş yöntemiyle tespit edildi. Bu yöntemde ötegezegen direk görülmez fakat yıldızının önünden geçerken ötegezegenin oluşturduğu parlaklık azalmasından faydalanılır. Ancak bu sefer ötegezegenin gerçek görüntüsü yakalandı.

Gezegenin yıldıza göre bir milyon kat daha sönük olması çalışmanın olağanüstü başarılı olduğunu gösterir. Bu muazzam görüntüyü çeken Gemini Güney Teleskopu üzerindeki Gemini Gezegen Görüntüleyicisi (GPI) yıldızın çevresindeki görüntüyü net alabilmek için Dünya atmosferinin olumsuz etkilerini saf dışı eder. Yıldızın parlak ışığı görüntüdeki gibi engellenerek çevresinin görüntüsü elde edilir.

Ekip, GPI yardımıyla Ağustos 2015’te 51 Eri-b adlı genç bir Jüpiter-benzeri gezegen keşfetmişti. GPI ile önümüzdeki üç yıl içinde 600 civarında yıldızın gözlemlenmesi planlanıyor.

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
0
Çok İyi
0
Eh İşte
0
Güzel
0
Muhteşem
0
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön