Şu an okuduğunuz yazı
2020’de Öne Çıkan 13 Uzay Görevi

2020’de Öne Çıkan 13 Uzay Görevi

2020 yılı uzay görevleri bakımında baş döndürücü bir yoğunlukta geçti diyebiliriz. Adeta uzay araçlarının biri indi biri kalktı. Bir uzay aracı asteroidden örnek toplarken, bir diğeri önceden topladığı asteroid örneklerini Dünya’ya getirdi. Bir uzay aracı Venüs’ün yakınından geçerken bir diğer Ay’dan toprak örnekleri getirdi. 2020’de yaşanan bunu gibi uzay görevlerinden öne çıkanları sizler için kısa kısa derledik.

1- Parker Güneş Sondası Hız Rekoru Kırdı

“Güneş’e dokunma” göreviyle uzaya fırlatılan Parker Güneş Sondası, 29 Ocak 2020 tarihinde Güneş’e yakın geçişi sırasında saatte 393.120 km hıza ulaşarak şimdiye kadar en hızlı insan yapımı nesne olma ünvanını kazandı. Güneş çevresinde görevine devam eden Parker Güneş Sondası ilerleyen zamanlarda kendi rekorunu kırarak saatte 700.000 km hıza kadar ulaşması bekleniyor. Parker, daha önce Güneş rüzgârlarının sesini de kaydetmişti.

2- BepiColombo Uzay Aracı Son Kez Dünya’nın Yakınından Geçti

Merkür’ü araştırma göreviyle JAXA ve ESA ortaklığında uzaya gönderilen BepiColombo Uzay Aracı 10 Nisan’da son kez Dünya’nın yakınından geçti. Dünya’nın 12.700 km yakınından geçtikten sonra Merkür’e doğru yol almaya başladı.

3- X37B Uzaya Fırlatıldı

ABD Uzay Kuvvetleri’ne ait X37B Uzay Aracı 17 Mayıs’ta Atlas V roketiyle uzaya fırlatıldı. Görevi ve içeriği hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadığımız bu gizemli uzay aracı 6. kez uzaya fırlatıldı. Bundan önceki X37B, 780 gün uzayda kaldıktan sonra 27 Ekim 2019 tarihinde yere inmişti.

4- SpaceX İlk İnsanlı Uçuşunu Gerçekleştirdi

SpaceX 30 Mayıs’ta Crew Dragon Demo-2 test uçuşu kapsamında NASA’nın 2 astronotunu başarılı bir şekilde Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıdı. 9 yıl sonra ABD topraklarından uzaya insan çıkması ve daha da önemlisi ilk kez özel bir şirket tarafından uzaya insan taşınması bakımından bu uçuş uzayda yeni devri başlatmış oldu.

5- Birleşik Arap Emirlikleri Mars’a Uzay Aracı Gönderdi

Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait “umut” anlamına gelen Amal Uzay Aracı Mars görevi için 19 Temmuz’da Japonya’dan uzaya fırlatıldı. Gelecek yıl Mars’a ulaşması beklenen uzay aracı Mars’ın yörüngesinde araştırmalarına başlayacak.

6- Çin İlk Mars Gezginini Uzaya Fırlattı

Çin Tianwen-1 adındaki Mars aracını 23 Temmuz’da uzaya fırlattı. Bir yörünge aracı ve bir de gezgin araçtan oluşan Tianwen-1 hakkında fazla bilgi paylaşmayan Çinliler, Mars’ın yüzeyine inmeyi başaran ikinci ülke olma ünvanına oldukça yakın gözüküyor.

7- ABD’nin Yeni Mars Gezgini Yola Çıktı

ABD, Mars gezgini Merak’a çok benzeyen ama ondan çok daha üstün özelliklere sahip Perseverance Uzay Aracı’nı 30 Temmuz’da uzaya fırlattı. Şubat 2021’de inmesi plânlanan uzay aracı beraberindeki Ingenuity Mars helikopteri ile birlikte Mars’ta hayata dair derinlemesine araştırmalar yapacak.

8- BepiColombo Venüs’e Yakın Geçiş Gerçekleştirdi

BepiColombo Uzay Aracı 15 Ekim’de Venüs’ün 10.720 km yakınından geçti ve Venüs’ün muhteşem görüntülerini bize gönderdi.

9- Türkiye İlk Sıvı Yakıtlı Roketlerini Uzaya Gönderdi

30 Ağustos’ta, Türkiye’nin 2018 yılında katı yakıtlı roketle uzayı gördüğü açıklandı ve uzay görüntüleri paylaşıldı. 26-29 Ekim tarihleri arasında ise 4 kez sıvı yakıtlı roketle uzay test uçuşunu başarılı bir şekilde gerçekleştiren Roketsan, aynı zamanda ülkemizde ilk kez geliştirilen ODTÜ İvmer radyasyon ölçüm cihazını da uzaya taşıyarak, uzayda radyasyon ölçümleri gerçekleştirdi.

10- SpaceX Mürettebatlı İlk Resmi Görevini Gerçekleştirdi

SpaceX, 16 Kasım’da 4 kişilik mürettebatla ilk resmi görevine çıktı. Crew-1 görevi kapsamında 3 ABD’li ve 1 Japon astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarılı bir şekilde taşıyan SpaceX, uzaydaki yerini garantilemiş oldu.

11- Hayabusa-2 Asteroit Örneklerini Dünya’ya Getirdi

6 yıl boyunca uzayda 5,3 milyar km yol alıp Ryugu adlı asteroitten numune taşıyan Hayabusa-2 Uzay Aracı’nın kapsülü 5 Aralık’ta başarılı bir şekilde Dünya’ya iniş yaptı. Avustralya’ya iniş yapan kapsülü Japon yetkililer alarak, numuneleri incelemek üzere Japonya’ya götürdü.

12- SpaceX Starship’in İlk Yüksek İrtifa Testini Gerçekleştirdi

10 Aralık gecesi SpaceX, Starship Uzay Aracı’nın SN8 prototipini ilk kez yüksek irtifa testi için ateşledi. Yaklaşık 40.000 feet yüksekliğe kadar çıkan SN8, aşağı doğru serbest düşüşünü başarılı bir şekilde gerçekleştirdi ve kanatçıkları yardımıyla tekrar dikey konuma getirildi. Ancak yere sert bir iniş gerçekleştiren SN8 tamamen infilak etti. Büyük oranda başarılı bir test gerçekleştiren SpaceX, Ay ve Mars’a insan taşımaya bir adım daha yaklaştı.

13- Çin Ay’dan Toprak Getirdi

23 Kasım’da Ay’dan toprak örneği getirmesi için uzaya fırlatılan Chang’e-5 Uzay Aracı, başarılı bir şekilde Ay’a inip 2 kg Ay toprağı aldı. Görev kapsamında ilk kez bayrağını Ay’a diken Çin, Ay’dan aldığı toprak örneklerini 16 Aralık’ta başarılı bir şekilde Dünya’ya getirdi. Çin Ay’dan toprak örneği getiren 3. ülke oldu.

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
1
Çok İyi
0
Eh İşte
0
Güzel
2
Muhteşem
1
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön