2018’de Yaşanacak Gök Olayları
Gökyüzüne baktığınızda o âna özel bir manzara seyredersiniz. Çünkü hiçbir ânın tekrarı yoktur. Hep aynı şeyleri gördüğümüzü zannetsek de her ân bambaşka manzaralara şahid oluruz.
Peki bu manzaralar arasında 2018 yılında hangileri daha ön plâna çıkacak?
2016 yılında Merkür Geçişi olayı damgasını vurmuştu. Ülkemizden de gözlemlenen bu olayı TAKAT olarak teleskopla sizlerle paylaşmıştık. 2017 yılında ise 7 Ağustos’ta yaşanan Parçalı Ay Tutulması oldukça öne çıkmıştı ve yine bu olayı da TAKAT olarak teleskopla canlı yayınlamıştık.
2018 yılında ise ikisi Ay, üçü Güneş olmak üzere tam beş tutulma olayı bizleri bekliyor. Ancak bu tutulmalardan sadece bir tanesi, 27 Temmuz 2018’de gerçekleşecek olan Tam Ay Tutulması ülkemizden gözlemlenebilecek. Diğer tutulmalar ise ülkemizden gözlemlenemeyecek . Ancak TAKAT olarak sizlerle sitemizden bu tutulmaların canlı bağlantılarını paylaşacağız.
Bunun yanı sıra 1-2 Ocak gecesi Süper Ay hadisesi cereyan edecek. Bu Süper Ay 2018 yılının ilk ve son Süper Ay’ı olacak. O yüzden mutlaka gökyüzüne bakın ve bu güzel olayı kaçırmayın. 2018’de 31 Ocak ve 31 Mart günleri Mavi Ay denilen hadise gerçekleşecek. Bu olay aslında astronomi açısından pek önemli olmasa da halk arasında oldukça meşhur. Ancak Mavi Ay’da Ay ne mavi ne de Süper Ay’daki gibi büyük görünür. Bu olayın tek espirisi miladi olarak aynı ayın içerisinde iki dolunayın gerçekleşiyor olmasıdır. Aynı ay içerisinde gerçekleşen ikinci dolunaya halk arasında Mavi Ay denir.
2018’de Yaşanacak Tutulmalar:
31 Ocak 2018 Tam Ay Tutulması: Kuzey Amerika, Büyük Okyanus, Rusya, Asya ve İskandinavya’nın kuzeyinden gözlenebilecek olan bu tutulma genel zamana* göre 10.49-16.10 arasında gerçekleşecek, ülkemizden gözlenemeyecek.
15 Şubat 2018 Parçalı Güneş Tutulması: Antarktika’nın büyük kısmından ve Güney Amerika’nın güneyinden gözlenebilecek bu tutulma genel zamana göre 18.55’te başlayıp 22.47’de bitecek. Ülkemizden görülemeyecek olan bu tutulmada Ay Güneş’in %60’ını örtecek.
13 Temmuz 2018 Parçalı Güneş Tutulması: Antarktika’nın kuzeyi ve Avustralya’nın güneyinden izlenebilecek bu tutulma genel zamana göre 01.48’de başlayıp 04.13’te sona erecek. Ülkemizden izlenemeyecek bu tutulmada Ay Güneş’in %34’ünü örtecek.
27 Temmuz 2018 Tam Ay Tutulması: Antarktika, Avustralya, Asya, Rusya, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika’nın doğusundan gözlenebilecek olan bu tutulma ülkemizden de gözlenebilecek ve saat 20:13’te başlayıp ertesi gün sabaha karşı 02:30’da sona erecek. Tutulmanın maksimumunun gerçekleştiği 22.30-01.13 arasında Ay tamamen kararacak.
11 Ağustos 2018 Parçalı Güneş Tutulması: Kanada’nın en kuzeyi, Grönland, İzlanda, İskandinavya, Rusya ve Kazakistan’ın büyük bir kısmı, Moğolistan ve Çin’in büyük bölümünden izlenebilecek bu tutulma genel zamana göre 08.02-11.30 arasında gerçekleşecek. Ülkemizden görülemeyecek olan bu tutulmada Ay Güneş’in yaklaşık %75’ini örtecek.
2018’de Yaşanacak Göktaşı Yağmurları:
Her yıl olduğu gibi yine belli tarihlerde göktaşı yağmurlarını seyredeceğiz. Bunların içerisinde en yoğun olanı İkizler Göktaşı Yağmuru’dur. Ancak kış aylarına denk geldiği için havanın kapalı olma ihtimali yüksek oluyor ve bu sebeple genellikle izlenemiyor. Ancak bu yıl TAKAT’ten ufak bir ekip Şile’nin ormanlarında bu müthiş gök olayını gözlemleme fırsatı buldu. TAKAT olarak İkizler Göktaşı Yağmuru Gözlemi‘ni de tıpkı Kahraman Göktaşı Yağmuru Gözlemi gibi gelenekselleştirmeyi plânlıyoruz. 2017 yılında üçüncüsünü düzenlediğimiz Kahraman Göktaşı Yağmuru Gözlemi‘nin bu yıl dördüncüsünü yapmayı plânlıyoruz.
2018’de yaşanacak gök olaylarının tamamını öğrenmek istiyorsanız, Tübitak Ulusal Gözlemevi’nin hazırlamış olduğu 2018 Gök Olayları Yıllığı‘nı buradan indirebilirsiniz!