Şu an okuduğunuz yazı
Ağustos 2017’de Yaşanacak Gök Olayları

Ağustos 2017’de Yaşanacak Gök Olayları

2017 yılının Ağustos ayı tabiri caizse tam bir gökyüzü şöleni ayı olacak. 7 Ağustos’ta yaşadığımız ve TAKAT olarak teleskopla canlı yayınladığımız Parçalı Ay Tutulması‘nın haricinde bu ay bir tutulma daha gerçekleşecek. Birbirinden güzel birçok olaya şahit olacağımız bu ayda Merkür, ayın ilk haftası gün batımından hemen sonra batı ufkunda görülebilecek. Ayın ilk haftasından sonra görmek neredeyse imkânsız olacak. Venüs, sabah gökyüzünün en belirgin ve parlak cismi olmaya bu ay da devam edecek. 19 Ağustos günü sabaha karşı İkizler Takımyıldızı’nın parlak üyeleriyle birlikte ince bir hilâl evresindeki Ay’a yakın görülecek olan Venüs’ün gözlem süresi yavaş yavaş kısalmaya başlıyor. Bu ay Güneş’in batısına geçmeye başlayan Mars‘ın gökyüzündeki konumu hâlen Güneş’e yakın olduğu için gözlenmesi mümkün olmayacak.

Gün batımında gökyüzünün batısına geçmiş olan Jüpiter‘in gözlem süresi bir hayli kısalmaya devam edecek. Ayın ilk yarısı gece yarısından yaklaşık iki saat öncesine kadar gözlenebilecek olan gezegenin gözlem süresi ay sonuna doğru yaklaşık 2 saate düşecek. 25 Ağustos akşamı hilâl şeklindeki Ay ve Spika ile oldukça yakın görünümde olacak. Satürn ayın ilk birkaç günü Ay ile birlikte görünecek. Gözlem süresi kısalmaya devam eden Satürn, ayın sonlarına doğru gece yarısına kadar gözlenebilecek. 30 Ağustos akşamı Ay ile yakın görünümde olacak.

Ay; 7 Ağustos’ta Dolunay, 15 Ağustos’ta Sondördün, 21 Ağustos’ta Yeniay ve 29 Ağustos’ta İlkdördün evresinde olacak.

2 Ağustos’ta Ay, Dünya’ya en uzak konumda olacak. (405.025 km)

18 Ağustos’ta Ay, Dünya’ya en yakın konumda olacak. (366.125 km)

21 Ağustos’ta Tam Güneş Tutulması gerçekleşecek.  Özellikle ABD’li gökbilimciler tarafından merakla beklenen bu tutulmanın tam tutulma evresi 2 dakika 45 saniye sürecek. Kuzey Amerika, Orta Amerika, Avrupa ve Afrika’nın batısı, Asya’nın doğusu, Pasifik Okyanusu ve Atlantik Okyanusu’nun kuzeyinden gözlenebilecek bu tutulma Genel Zaman ile 15:47’de başlayıp 21:04’te son bulacak.

Ülkemizden gözlenemeyecek olan bu tutulmayı her zaman olduğu gibi Takiyüddin Astronomi Topluluğu (TAKAT) olarak çeşitli kanallar vesilesiyle sitemiz üzerinden canlı olarak yayınlayacağız.

Her ağustos ayında olduğu gibi yine Kahraman Göktaşı Yağmuru bu ayın en muhteşem gök olaylarının başında gelecek. Bu yılda Kahraman Göktaşı Yağmuru 12-13 Ağustos gecesi gözlenecek. TAKAT olarak her sene düzenlediğimiz Geleneksel Kahraman Göktaşı Yağmuru Gözlemi etkinliğinin bu yıl 3.’sünü düzenleyeceğiz.

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Beğenmedim
0
Çok İyi
0
Eh İşte
0
Güzel
0
Muhteşem
0
Yorumları Görüntüle (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


© 2020 Takiyüddin Astronomi Topluluğu, Her Hakkı Mahfuzdur.

Başa Dön